Gatti Santana zabrinuta negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca

Pedsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izrazila je zabrinutost sve prisutnijim negiranjem genocida, historijskim revizionizmom i veličanjem osuđenih ratnih zločinaca.

Graciela Gatti Santana je predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Anadolija)

Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) je izrazila zabrinutost sve prisutnijim negiranjem genocida, historijskim revizionizmom i veličanjem osuđenih ratnih zločinaca.

U intervjuu za Anadoliju je kazala kako su te pojave štetne i dovode do podjela u raznim zajednicama u regiji i retraumatiziraju žrtve.

Istakla je značaj presuda Haškog tribunala, među kojima se nalaze i presude za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

“S događajima koji su se odigrali u Srebrenici detaljno sam se upoznala kao sutkinja Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u predmetu ‘tužilac protiv Radovana Karadžića’. Komemoracija 27. godišnjice genocida bila je za mene prva prilika da lično dođem u Srebrenicu i tu odam počast žrtvama”, rekla je Gatti Santana.

Presude važan historijski dokument

Osvrćući se na presude koje je Haški tribunal izrekao za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, mišljenja je da su sveobuhvatne presude važan historijski dokument.

“Na neki način, veoma je teško dati odgovor na pitanje da li je pravda zadovoljena. Moguće je pristupiti tom pitanju iz mnogo različitih perspektiva, u zavisnosti od toga kome ga postavljate, ali svakako se može tvrditi da su upravo osobe iz zajednica pogođenih sukobima najpozvanije da ocijene da li je pravda zadovoljena.”

Međunarodni mehanizam za krivične sudove će, izricanjem presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, završiti procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije.

Statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije bit će održana 17. maja ove godine.

Izvor: Agencije