Američka borbena vozila Bradley stigla u Hrvatsku

Dvadeset i dva od ukupno 89 pješačkih borbenih vozila brodom su dopremljena u Rijeku i u toku je njihov transport na modernizaciju u tvornicu ‘Đuro Đaković’ u Slavonskom Brodu.

Hrvatska će ovu vojnu nabavku platiti 145,2 miliona dolara, a SAD će donirati 57 miliona (Reuters - Ilustracija)

Prva vojna vozila Bradleyi nabavljena od Sjedinjenih Američkih Država stigla su u srijedu u Hrvatsku, objavila je američka ambasada.

Dvadeset i dva od ukupno 89 pješačkih borbenih vozila brodom su dopremljena u Rijeku i u toku je njihov transport na modernizaciju u tvornicu “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu, prenosi Hina.

Hrvatska će tu vojnu nabavku platiti 145,2 miliona dolara, a SAD će donirati 57 miliona, saopćila je ambasada.

“Ova moćna platforma povećat će kapacitete Hrvatske vojske, osnažiti odbrambenu ulogu NATO-a u regiji i pružiti Hrvatskoj vojsci priliku da se uvježbava i sarađuje s oružanim snagama SAD-a”, stoji u saopćenju.

Modernizacija u tvornici “Đuro Đaković-Specijalna vozila” uključuje remont pogona, ugradnju novih borbenih sistema i naoružanja te bojenje. Time se tvornici otvara mogućnost da obnavlja Bradleye i drugih partnerskih zemalja, kažu u ambasadi.

Odbrambena saradnja

Američki dužnosnici kažu da je to još jedan dokaz kako je odbrambena saradnja kamen temeljac američko-hrvatskih bilateralnih odnosa.

“Nabavka Bradleya čini snažnu i sposobnu saveznicu Hrvatsku još snažnijom i sposobnijom. Ona također predstavlja još jednu važnu američko-hrvatsku investiciju u odbranu Hrvatske i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih članica NATO-a”, rekao je privremeni otpravnik poslova u ambasadi Mark Fleming.

“Osim toga, ona pokazuje šire koristi američko-hrvatskog vojnog partnerstva jer Đuro Đaković postaje važno središte za taj tip posla, što pridonosi ekonomskom razvoju regije”, dodao je.

Prema pisanju hrvatskih medija, prvi modernizirani Bradley iz pogona “Đuro Đaković” trebao bi izaći 1. jula 2024, a Hrvatska vojska bi sva vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U završnoj fazi je i ugovor o kupovini još osam transportnih helikoptera UH-60M. Vrijednost ugovora trebala bi biti gotovo 270 miliona dolara, a helikopteri bi se isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030.

Izvor: Agencije