Podignuta optužnica za ratne zločine u Briševu kod Prijedora

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić terete se da su u julu 1992. planirali i učestvovali u napadu na selo Briševo i druga mjesta u blizini Prijedora.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 143 svjedoka (Al Jazeera)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet komandanata i pripadnika nekadašnje Vojske Republike Srpske za ratni zločin nad bošnjačkim i hrvatskim civilima na području Prijedora 1992. godine.

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić terete se da su u julu 1992. planirali i učestvovali u napadu na selo Briševo i druga mjesta u blizini Prijedora.

“Optuženi se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Prijedor, u svojstvu visokih zapovjednika VRS, Kriznog štaba Ljubija i pripadnika oružanih formacija, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, prenosi Fena.

Oni se terete da su, koncem jula 1992. godine, planirali i učestvovali u oružanom artiljerijskom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedlora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom je, u samo nekoliko sati, ubijena 61 žrtva među kojima najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna malodobna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Seksualna zlostavljanja i odvođenja u logore

Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba uglavnom muškaraca, odvedeno je u nezakonito zatočenje u prijedorske logore. Nekoliko žrtava preminulo je tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa.

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti. Preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susjednih naselja protjerano je i prislino preseljeno s tog područja, njih oko 350, te nakon napada na navedena mjesta tamo nije ostao živjeti niti jedan stanovnik hrvatske nacionalnosti. I danas tamo živi mali broj povratnika.

“Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana uglavnom tokom 1997, 1998. i 2001. godine”, naglašava se.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 143 svjedoka. Od toga, pet svjedoka će svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, a pozvana su dva vještaka, te će biti priloženo više od 300 materijalnih dokaza.

“Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada