EU: Novi prijedlog za osnivanje ZSO-a na Kosovu je izbalansiran

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti nagovijestili su ‘načelnu’ spremnost da prihvate prijedlog Evropske unije.

Prijedlog Evropske unije nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku (AP/Arhiva)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano je izjavio da su predstavnici Unije na posljednjem sastanku u Briselu s čelnicima Kosova i Srbije iznijeli “izbalansiran” prijedlog za osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Pri tome su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti nagovijestili “načelnu” spremnost da prihvate taj prijedlog, dodao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTK.

“Ovo bi unaprijedilo proces normalizacije i ublažilo rizik od eskalacije i novog nasilja. Na sastanku su strane nagovijestile načelnu spremnost da prihvate ovaj evropski prijedlog, ali su obje imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi”, rekao je Stano.

Još nije javno objavljen prijedlog

Dodao je kako se očekuje da će ova spremnost dovesti do realizacije bez daljeg odlaganja, ističući da “preduslovi nisu prihvatljivi“.

Prema njegovim riječima, prijedlog EU-a nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku.

“Nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se raspravlja, kao što je uobičajena praksa u međunarodnom posredovanju. Također je naša dugogodišnja politika da ne komentiramo navodna curenja informacija ili izvještaje u medijima koji tvrde da su vidjeli ili objavili dokument“, kazao je.

Stano je istakao ”da će obje strane biti procijenjene na osnovu njihovog pojedinačnog učinka u realizaciji”.

Izvor: Agencije