Bošnjaci u Hrvatskoj najavili zajednički izlazak na izborima

Na konferenciji za novinare u Zagrebu je najavljeno da će Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedećim će parlamentarnim izborima prvi put u 20 godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata – Armina Hodžića.

Armin Hodžiž smatra kako ovo najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih 20 godina (Pixsell)

Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedećim će parlamentarnim izborima prvi put u 20 godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata – Armina Hodžića, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, piše Hina.

“Nikada nismo bili ovako ujedinjeni, ovo je patriotski front za koji vjerujem da će polučiti ne samo predstavnika Bošnjaka u Saboru, nego i promjenu paradigmu dosadašnjih odnosa”, rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća i kandidat na izborima 2020.

Smatra kako je to najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih 20 godina.

“Ovo više nije samo pitanje jeste li za Armina, nego referendumsko pitanje jeste li da Bošnjak bude u Saboru. Ako ne iskoristimo ovaj trenutak Bošnjaci u Hrvatskoj će nestati kao politička činjenica i politički faktor”, naglasio je.

Bošnjaci od 2015. nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru

Hodžić, koji će biti kandidat Bošnjaka u  XII. izbornoj jedinici za predstavnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, istakao je da ne želi ponavljati greške svojih prethodnika i neće biti predstavnik samo Bošnjaka, već i ostalih.

Iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj Bošnjaci od 2015. nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru, a kao jedan od najčešćih razloga se spominje prevelik broj kandidata u XII. izbornoj jedinici.

Kadro Kulašin, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj, objasnio je kako je s ciljem stvaranja okvira unutar kojeg će se moći dogovarati budući potezi, projekti, inicijative, pokrenuta inicijativa da Bošnjački nacionalni savjet, Bošnjačko nacionalno vijeće i Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj pokrenu zajedničku organizaciju.

‘Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča’

“Nije riječ ni o kakvoj težnji za uspostavom još jedne krovne organizacije niti dominacije nad bilo kime, no činjenica je da navedene organizacije zajedno s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske čine glavne stupove Bošnjaka u Hrvatskoj”, istakao je.

Dodao je kako su njihova vrata otvorena Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Hrvatske i Koordinaciji županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, te očekuju da im pristupe.

Bermin Meškić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog savjeta u Hrvatskoj te predsjednik buduće organizacije “Bošnjaci zajedno”, ocijenio je da su ovo historijski trenuci za Bošnjake, a idući zbori bit će od presudnog značaja.

“Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča, a mi mladi smo pokazali da mijenjamo obrasce djelovanja Bošnjaka u Hrvatskoj”, utvrdio je.

Izvor: Agencije