Policija u RS-u zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH

Policijske uprave u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu objavile su kako su zabranile obilježavanje Dana državnosti BiH jer su procijenili kako se time ugrožava sigurnost te javni red i mir.

MUP RS-a je po prvi put zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH (Anadolija)

Policija bh. entiteta Republika Srpska zabranila je da se na teritoriju tog entiteta u subotu organiziraju skupovi kojima je trebao biti obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH, prenosi Hina.

Policijske uprave u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu objavile su u četvrtak kako su zabranile obilježavanje Dana državnosti BiH jer su procijenili kako se time ugrožava sigurnost te javni red i mir.

Ova mjera bez presedana izrečena je nakon što je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u subotu u Banjoj Luci planirala u jednom hotelu održati svečanu akademiju u povodu Dana državnosti BiH, dok je skup sličnim povodom u Mrkonjić Gradu istovremeno najavila organizacija antifašističkih boraca Drugog svjetskog rata (SUBNOR BiH).

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH), na kojem je uspostavljena BiH kao ravnopravna federalna jedinica u sastavu nove Jugoslavije.

Taj događaj historičari tretiraju kao znak obnove bosanskohercegovačke državnosti.

Taj je datum stoga u BiH, kao dijelu bivše SFRJ, proglašen i obilježavan kao službeni praznik, kojega je preuzela i Republika BiH nakon proglašenja nezavisnosti 1992.

‘Negiranje antifašizma’

Političko vodstvo RS-a već godinama osporava kontinuitet današnje BiH, iako je to jasno definirano Daytonskim sporazumom, a lider bosanskih Srba Milorad Dodik tvrdi kako ona nije država nego državna zajednica. Dodik uz to negira pravo Bošnjacima i Hrvatima da obilježavaju datume povezane s antifašističkom borbom i tvrdi kako su samo Srbi bili antifašisti, prenosi Hina.

Sada je policija RS-a, na tragu optužbi političkog vrha tog entiteta, prvi put posegnula za mjerama zabrane obilježavanja Dana državnosti BiH.

“Rješenje je doneseno nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog skupa, imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih reakcija”, naveli su iz banjalučke policije.

Tvrde i kako su prikupili informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje u cilju sprečavanja obilježavanja Dana državnosti pa strahuju od većeg ugrožavanja mira i javne sigurnosti.

Gotovo identično je i saopćenje policije u Mrkonjić Gradu.

Zabrana zajedničkog nasljeđa

Potpredsjednik vlade Federacije BiH Vojin Mijatović, koji je bio inicijator organiziranja akademije u Banjoj Luci, kazao je kako mjere zabrane neće promijeniti činjenice.

“MUP RS nam je zabranio da volimo svoju zemlju, zabranio da slavimo život svih nas, zabranio naše zajedničko nasljeđe”, izjavio je Mijatović.

Nakon što su Dodik i njegovi saradnici proteklih dana javno napadali SDP BiH i SUBNOR BiH zbog najave obilježavanja Dana državnosti BiH, orkestriranim su se napadima pridružile različita udruženja i organizacije povezane s vlastima RS-a, a manji broj njihovih članova u srijedu je zbog toga protestvovao pred sjedištem gradske organizacije SDP-a u Banjoj Luci.

Dan državnosti članovima Predsjedništva BiH već je čestitao američki predsjednik Joe Biden koji ih je pozvao da djeluju protivno onome što se sada dešava.

“Kako se okupljate da obilježite Dan državnosti vaše zemlje, potičem vas da stavite vašu dužnost iznad podjela, i da okončate politiku nacionalizma”, napisao je uz Biden u čestitki.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada