Lajčak: Vrijeme da države Zapadnog Balkana napreduju ka EU

Hitnost uključivanja novih članica u Evropsku uniju, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regiji, a to se mora brzo promijeniti.

Miroslav Lajčak kaže da države regije zahtijevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju (Miroslav Lajčak/Facebook)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da je vrijeme da države Zapadnog Balkana brzo napreduju na putu ka EU i da se za to “putovanje” ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

 

 

“Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u EU, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regiji. Ovo se mora brzo promijeniti, jer je sada vrijeme za integraciju u EU”, napisao je Lajčak na svom nalogu na Facebooku, prenosi Beta.

U Budvi razgovarao sa Spajićem

Nakon što je gostovao na samitu ”To be Secure” u Budvi, istakao je da različite okolnosti i etape s kojima se na putu ka EU susreću države Zapadnog Balkana zahtijevaju jedinstven i prilagođen pristup za EU.

Lajčak je posjetio i Strasbourg, gdje je zasjedao Evropski parlament, nakon čega se u Budvi sastao i s mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore Milojkom Spajićem.

S njim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja bi obezbijedila da Crna Gora iskoristi trenutni zamah u procesu proširenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada