Dodik odlikovao Putina odličjem RS

Čelnik bosanskih Srba ruskog je predsjednika odlikovao u vrijeme dok je Putin suočen s općom izolacijom Zapada zbog agresije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tokom sastanka u Moskvi u septembru 2022. (Reuters)

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik dodijelio je odličje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pojasnivši taj čin njegovim navodnim doprinosima za saradnju “dvije države”, kako je okvalifikovao bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku (RS) i Rusiju, dok je istovremeno pozvao na ujedinjenje tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

“Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod”, kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada priječila.

Dodik je u nedjelju u povodu 9. januara kojeg u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik suočen s općom izolacijom na Zapada zbog agresije na Ukrajinu, prenijela je Hina.

“Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”, kazao je Dodik u Banjoj Luci pojašnjavajući svoju odluku da ruskom predsjedniku dodijeli odličje pod nazivom “orden RS na ogrlici”.

Najavio je kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica ponovo sastanu.

Odličje i za patrijarha Porfirija

Odličje je Dodik dodijelio i poduzetniku Slobodanu Stankoviću kojeg je američka administracija stavila na “crnu listu” zbog umiješanosti u korupciju.

Stankovićev “Integral inženjering” trenutno u Hrvatskoj gradi cestu koja treba spojiti novi most kod Gradiške s autocestom Zagreb – Lipovac.

Među odlikovanim je i srpski patrijarh Porfirije.

Vlasti RS proslavljaju 9. janaura kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Deveti januar 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano je proglasio “republiku srpskog naroda u BiH” pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom odnosno spriječiti osamostaljenje BiH.

Ovaj datum označio je početak rata u BiH i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada entitet RS.

Izvor: Agencije