SNSD dobio kontrolni paket u Domu naroda Parlamenta BiH

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku po kojoj će Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i u naredne četiri godine imati kontrolni paket u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD će i dalje imati kontrolni paket u Klubu Srba u Domu naroda državnog Parlamenta (Reuters)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijela odluku po kojoj će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i u naredne četiri godine imati kontrolni paket u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na temelju odluke koju je donio Sud Bosne i Hercegovine, članovi CIK-a BiH glasali su da SNSD dobije četiri od pet zastupnika u Klubu Srba Doma naroda bh. Parlamenta, čime je ta stranka dobila mogućost presudnog utjecaja na funkcioniranje izvršne vlasti i postupak donošenja zakona na državnom nivou.

Srpska demokratska stranka (SDS) imat će u tom klubu jednog zastupnika, pa će opozicija u Domu naroda imati tek simboličnu ulogu, čime su otpale sve kombinacije da se Dodikovu stranku eventualno ostavi van vlasti na državnom nivou iako čvrsto kontrolira vlast u bh. entitetu Republika Srpska.

Odluka je donesena tek nakon nekoliko sedmica, u kojima je CIK BiH donosio drugačije odluke, a iz SNSD-a su se na to žalili Sudu Bosne i Hercegovine, koji je na kraju presudio u korist te stranke.

CIK BiH prihvatio odluku Suda BiH

Spor je nastao zbog jednog spornog listića kojim su se o izboru zastupnika u Dom naroda u decembru izjašnjavali zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a.

“Nema tu neke dvojbe u zemlji u kojoj postoji vladavina prava. Postupit ćemo sukladno odluci Suda [Bosne i Hercegovine]”, kazao je član CIK-a BiH Željko Bakalar, prenosi Hina.

Za konstituiranje Doma naroda potrebno je još obaviti izbor hrvatskih i bošnjačkih delegata, koje treba delegirati Dom naroda Parlamenta  entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Provedba rezultata općih izbora održanih 2. oktobra prošle godine bit će okončana kada budu izabrani Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine, kao i vlada tog entiteta, što se očekuje do kraja januara.

Uspostavu vlasti na nivou države, uz Dodikov SNSD, dogovorili su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine i blok od osam stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Taj blok i HDZ BiH planiraju uspostaviti vlast i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije