Lajčak nakon sastanka s Kurtijem: Očekivali smo više razumijevanja

Pet američkih i evropskih diplomata sastalo se s premijerom Kosova u Prištini, nakon čega će posjetiti Beograd i razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cilj posjete američko-evropskog tima diplomata je priprema sljedećeg kruga dijaloga Kosova i Srbije (Al Jazeera)

Pet međunarodnih izaslanika, na čelu s posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, boravi na Kosovu, gdje su se sastali s premijerom Albinom Kurtijem, nakon čega će posjetiti Beograd i razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je izjavio da sastanak s Kurtijem nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumijevanja za prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

“Svrha sastanka s Kurtijem bio je naš prijedlog za normalizaciju odnosa, koji smo iznijeli u septembru, a zatim i u decembru. Proveli smo više od dva sata, sastanak je bio dug, nije lak, ali je bio iskren i otvoren. Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate, usred mo naše misije i također ćemo putovati u Beograd”, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Spremnost za kompromise

Cilj posjete američko-evropskog tima diplomata je priprema sljedećeg kruga dijaloga, koji vode premijer Kosova i predsjednik Srbije.

U delegaciji su i njemački, francuski i italijanski diplomati.

Američki zvaničnici su ranije izjavili da obje strane trebaju pokazati spremnost za kompromis te da će konačni dogovor zahtijevati teške izbore i političku hrabrost.

Nakon Prištine, međunarodni dužnosnici boravit će u Srbiji, gdje će se sastati s Vučićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije