Smjene u Hrvatskoj zbog ‘nestanka’ zaplijenjene ruske jahte

Jahta, jedna od ukupno pet ruskih koje su odlukama nadležnih tijela zaplijenjene i zapečaćene u Hrvatskoj, napustila je početkom oktobra luku Betina.

Jahta u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova trenutno se nalazi u Turskoj (Duško Jaramaz / Pixsell)

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković razriješio je tri osobe unutar svog resora koje smatra odgovornim za nezakonito isplovljavanje ruske jahte iz hrvatske luke prema međunarodnim vodama, iako je bila pod sankcijama.

Interni nadzor koji je proveden u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske pokazao je da su pri neometanom isplovljavanju zaplijenjene i zapečaćene ruske jahte, koja je bila na suhom vezu u brodogradilištu Betina, napravljeni određeni propusti, izvijestio je Butković uoči sjednice Vlad..

Butković je kazao kako je prvi propust učinjen pri samom pečaćenju i nadzoru ruske jahte “Irina Vu” koja je trebala biti zapečaćena u julu prošle godine, a drugi propust je vezan za nedostavljanje informacija svim lučkim kapetanijama.

Ministar je potvrdio kako se jahta prilikom isplovljavanja javila Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku, od koje je posada dobila dozvolu za isplovljavanje iz hrvatskih teritorijalnih voda, jer kapetanija “nije imala saznanja da postoje jahte u Hrvatskoj koje su zablokirane i zapečaćene”.

Pojačan nadzor nad ostalim jahtama

“Kao ministar mora, prometa i infrastrukture preuzimam svu odgovornost i donio sam kadrovske odluke. Razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je trebao obavijestiti sve lučke kapetanije, lučkog kapetana u Šibeniku koji je bio zadužen za nadzor jahte, kao i voditelja ispostave u Betini. S tim ljudima sam obavio razgovor, oni to nisu učinili namjerno. Ovo je splet okolnosti, pogreška koja im se dogodila”, tvrdi Butković, prenijela je Anadolija.

Dodao je kako je nakon ovog slučaja pojačan nadzor nad ostalim jahtama koje su zapečaćene i blokirane.

Ruska jahta “Irina Vu”, koja je jedna od ukupno pet ruskih jahti koje su odlukama nadležnih tijela zaplijenjene i zapečaćene u Hrvatskoj, napustila je početkom oktobra luku Betina gdje je bila na suhom vezu.

Jahta koja je vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova, otplovila je prema otvorenom moru i trenutno se nalazi u Turskoj, a za slučaj se saznalo tek polovinom januara ove godine nakon što su cijeli slučaj otkrili hrvatski mediji.

Izvor: Agencije