NATO i BiH jačaju naučnu i tehnološku saradnju

NATO i BiH sarađuju na više polja, uključujući cyber odbranu ili borbu protiv terorizma.

Bosanskohercegovački naučnici u Sarajevu predstavili napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije (EPA)

Stručnjaci NATO programa Znanost za mir i sigurnost (SPS) susreli su se u Sarajevu s predstavnicima naučne zajednice Bosne i Hercegovine, u jeku kada zapadni saveznici upozoravaju na sve veći pritisak Rusije na regiju Zapadnog Balkana, ponajviše na Bosnu i Hercegovinu.

Dužnosnici i istraživači s vodećih univerziteta iz cijele zemlje okupili su se u utorak i razmijenili mišljenja o daljnjim mogućnostima saradnje, na “SPS informativnom danu” održanom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Događaj je organiziran u saradnji sa NATO Štabom Sarajevo.

U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s Bosnom i Hercegovinom u okviru NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost, u temama kao što su cyber odbrana, protuterorizam i otkrivanje opasnosti od eksploziva u saradnji sa stručnjacima iz NATO-a i partnerske zemlje. Te aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje s cyber i hibridnim izazovima u BiH i širom jugoistočne Evrope, te u razvoju inovativnih alata i pristupa borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Primjena tehnologije u nadolazećim izazovima

“Naša saradnja usklađena je s našim partnerstvom koje se razvija i u skladu sa sigurnosnim okolnostima koje se mijenjaju, te se sve više usredotočuje na primjenu tehnologija za suočavanje s novim i nadolazećim izazovima”, rekao je Claudio Palestini, viši savjetnik pri NATO-ovom programom Znanosti za mir i sigurnost.

Na događaju su tri bosanskohercegovačka naučnika objasnila svoju nedavnu uključenost u istraživačke i razvojne projekte koje podupire SPS, predstavljajući svoje napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti, povećati sigurnost komunikacija korištenjem kvantne tehnologije u 5G mrežama i optimizirati gorivne ćelije.

“Današnji sastanak samo je jedan od primjera aktivnosti koje poduzimamo u saradnji s NATO-om, upravo u cilju daljnjeg jačanja i unapređenja naše međusobne saradnje. Moramo optimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju u okviru NATO SPS programa i zajedno biti mnogo aktivniji, istraživati i tražiti nova inovativna rješenja za širok spektar izazova”, rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Izvor: Agencije