Sud BiH odbio žalbu, članovi CIK-a izabrani legalno

Članovi Centralne izborne komisije BiH koji su smijenjeni zbog isteka mandata žalili se na odluku, koju je sud proglasio neosnovanom.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se 2. oktobra (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopuštenu tužbu Branka Petrića, Novaka Božikovića i Sanje Stanimirović-Ostojić protiv odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o imenovanju članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Kako je u konkretnom slučaju, u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, imenovanje članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, to je Apelaciono vijeće za upravne sporove mišljenja da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u postupku imenovanja članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”, navodi se u odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, prenijela je Fena u ponedjeljak.

U odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine stoji i da akt tuženog ne predstavlja upravni akt kojim je rješavano o izvjesnom pravu ili obavezi tužitelja u nekoj upravnoj stvari, već o odluci koja predstavlja akt imenovanja u okviru nadležnosti i djelokruga rada institucija Bosne i Hercegovine što je stvar o kojoj neposredno na osnovu ustavnih ovlaštenja odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – Predstavnički dom.

Žalbe zbog izmjene članova CIK-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u martu 2020. donio odluku da mandat u CIK-u, zbog isteka, prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

U sastav CIK-a su zatim reizabrani bošnjački članovi, a u ime Srba Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Umjesto Stjepana Mikića izabran je Željko Bakalar kao hrvatski predstavnik.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se početkom oktobra, a građani će birati tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika entiteta Republika Srpska, zastupnike u zastupničkim domovima državnog i entitetskih parlamenata te u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Centralna izbora komisija Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci je pod stalnim političkim pritiskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada