Hrvatski ministar financija podnio ostavku

Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija, a o tome će hrvatski premijer Abdrej Plenković obavijestiti parlamentarnu većinu.

Na Marićevo mjesto bi trebao doći Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (Pixsell)

Hrvatska Vlada je potvrdila da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić napušta dužnost i da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca, javlja Hina.

„Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predsjednik Vlade [Andrej Plenković] izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade na užem kabinetu, a potom i članove parlamentarne većine“, izvijestio je glasnogovornik vlade Marko Milić.

Vlada je u potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila „na doprinosu koji je dao […] u proteklih šest godina“.

Marko Primorac kandidat za nasljednika

Marić je autor i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija, pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu, podsjeća Hina.

Na njegovo bi mjesto trebao doći profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Primorac, koji se bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom. U karijeri je bio i savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: Agencije