EP usvojio rezoluciju o Srbiji, traži uvođenje sankcija Rusiji

Evropski parlament je u ovogodišnjem izvještaju, pored vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element.

Izvještaj su podržala 523 zastupnika, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta u srijedu su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji, kojom se izražava podrška članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ali zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je Unija uvela protiv Rusije i Belorusije te to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu eurointegracija.

Izvještaj izvjestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržala su 523 zastupnika EP-a, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano, prenosi Tanjug.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška EP-a ”budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podsjeća da kredibilna perspektiva proširenja zahtijeva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrijednostima.

Za međusobno priznanje Kosova i Srbije

Evropski parlament je u ovogodišnjem izvještaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebao odrediti ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Bilčik naglašava da je pristupanje EU ”strateška odluka Srbije”, a da EP očekuje da je ”strateški tretira i politčko rukovostvo zemlje”.

”Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu”, poručio je Bilčik.

U tekstu rezolucije amandamnima je uključeno da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, “zasnovanog na međusobnom priznanju”, što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rješenje dijaloga Kosova i Srbije.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantiranja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Usvojeno 40 kompromisnih amandmana

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Na nacrt Bilčikov izvještaja o Srbiji podneseno je 439 amandmana, a zastupničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana, kojima je proširen tekst izvještaja.

Usvojen na plenarom zasjedanju, izvještaj EP-a dobio je formu rezolucije, koja nije pravno obavezujuća, ali predstavlja političke smjernice za zemlju u procesu eurointegracija.

Izvor: Al Jazeera