U Mostaru ukinuti nazivi ulica po ustaškim zvaničnicima

Gradske vlasti Mostara odlučile su da šest ulica više neće nositi nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda NDH.

Ulici koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi NDH, vraća se prijeratni naziv, Ulica Alekse Šantića (Pixsell)

Šest ulica u Mostaru više neće nositi nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata, odlučile su gradske vlasti.

Dvotrećinskom većinom na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara na sjednici u usvojena su i nova imena za te ulice.

Tako se jednoj od ulica, koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vraća prijeratni naziv, Ulica Alekse Šantića, jednog od najpoznatijih mostarskih i bosanskohercegovačkih pjesnika, prenosi RSE.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, ubuduće će se zvati Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike zvaće se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

SAD: Poboljšan imidž Mostara

Ambasad Sjedinjenih Američkih Država pozdravila je odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

“Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su sarađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

“Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti. Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače.”

Ističe se da je ovo primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju.

“Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama.”

Primjer i za druge sredine

Preimenovanje u zapadnim gradskim kvartovima je 1995. godine izvršila vlast takozvane Herceg-Bosne. Tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a pet ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika.

Međunarodni dužnosnici angažirani u Bosni i Hercegovini predvođeni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom prošlog mjeseca su pozvali vlasti grada Mostara da preimenuju pet ulica koje sada nose imena ustaških prvaka, navodeći da bi to bio primjer i za druge sredine u BiH.

U dva navrata bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) pokretao je inicijativu za promjenu naziva spornih ulica, no odluka nije prošla zbog protivljenja stranaka SDP-a i SDA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada