Izetbegović najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za državno Predsjedništvo bit će Borjana Krišto, najavio je Dragan Čović, koji neće biti niti na jednoj listi.

Uvijek sam prihvatao ono što od mene traži moja stranka, rekao je Bakir Izetbegović (EPA)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je najavio kandidaturu za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Rekao je da će ga na tu funkciju predložiti organi SDA i da će on prihvatiti kandidaturu.

“Uvijek sam prihvatao ono što od mene traži moja stranka”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem je delegat u Klubu Bošnjaka.

Ranije u četvrtak je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović potvrdio je da će njegova stranačka zamjenica Borjana Krišto biti kandidatkinja za člana bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dok se on uopće neće kandidirati na listama za bilo koji nivo vlasti na predstojećim općim izborima.

Borjana Krišto zvanično kandidat HDZ-a BiH

“Predsjedništvo [HDZ BiH] je jučer jednoglasno utvrdilo njezinu [Borjana Krišto] kandidaturu. Danas sam to iskomunicirao s predsjednicima drugih stranaka Hrvatskog narodnog sabora [HNS Bosne i Hercegovine]”, rekao je Čović novinarima kod Neuma.

Dodao je kako Borjana Krišto, kao aktualna dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zagovara napredak Bosne i Hercegovine prema Evriopskoj uniji i NATO-u.

Potvrdio je i kako lično neće biti ni na jednoj stranačkoj listi za predstojeće opće izbore, zakazane za 2. oktobar.

Cilj je, po njegovim riječima, na stranačkim listama pozicionirati mlađe dužnosnike, kako bi motivirali što veći broj hrvatskih birača da izađu na izbore.

Ponovio je ocjenu da će i ovi izbori biti “oskvrnuti” ne bude li promijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije