Europarlamentarci: Dodik ne može voditi secesionističku politiku i napredovati ka EU

Europarlamentaraci iz zelenih ne očekuju da bi BiH mogla dobiti kandidatski status za priključenje Evropskoj uniji po skraćenom postupku u paketu sa Ukrajinom.

Delegacija zastupničke grupe Zeleni u Evropskom parlamentu Viola von Cramon i Tineke Strik te njihov kolega iz Bundestaga Boris Mijatović u posjeti BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Grupa europarlamentaraca koji borave u Bosni i Hercegovini ne očekuju da bi zemlja mogla dobiti kandidatski status za priključenje Evropskoj uniji, prije nego domaće vlasti ispune zadatke koje je ranije pred njih postavio Brisel, iako neki evropski čelnici od Unije traže kandidatski status za zemlje Zapadnog Balkana zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, čije će kandidature za priključenje Unije na dnevnom redu biti već ove sedmice, sa vrlo dobrom izgledima za Kijev.

Nizozemska europarlamentarka iz zastupničke grupe Zeleni Tineke Strik rekla je da je član Predsjedništva BiH i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ne može nastaviti secesionističku politiku, tražiti nezavisnost RS-a od Bosne i Hercegovine, a istovremeno napredovati na putu ka EU.

„Tokom našeg sastanka sa Predsjedništvom BiH izrazili smo punu podršku budućnosti BiH u EU. Ali smo također vrlo jasno rekli gospodinu Dodiku da ne može nastaviti svoju secesionističku politiku, aktivno podržavati Putinov rat u Ukrajini, a istovremeno napredovati na putu ka EU“, napisala je na Twitteru. Uz Strik, u posjesti BiH su još i europarlamentarka Viola von Cramon također iz Zelenih te njihov kolega Boris Mijatović iz Bundestaga.

Dodik je ranije u utorak izjavio da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Evropskog vijeća ukoliko BiH ove sedmice ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Sredinom juna uz posredovanje predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obaveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila kandidatski status.

“Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Brisela”, napisao je Dodik na Twitteru.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Briselu bio “motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Evropskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare’.

“I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno”, napisao je Dodik koji je i čelnik vodećeg SNSD-a.

Brisel je pred vlasti u BiH postavio 15 prioriteta, između ostalog i reformu pravosuđa, veću vladavinu prava, veću transparentnost u trošenju javnog novaca, no skoro ništa od toga dosad nije urađeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije