Zapadne diplomate osuđuju Čovićevo pismo

Predsjednik HDZ BiH uputio je otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem tvrdi da raspisivanje izbora predstavlja prijetnju miru i stabilnosti BiH.

Čović je bošnjačke političare nazvao radikalnim jer, kako je naveo, rade na stvaranju bošnjačke nacionalne države (EPA)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBIH) i Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) Dragan Čović uputio je otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem tvrdi da je raspisivanje izbora, zbog ranije presude Ustavnog suda BiH, protivno vladavini prava te predstavlja prijetnju miru i stabilnosti BiH.

Zbog toga je Čović najavio incijativu za teritorijalni preustroj BiH.

“Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine”, navodi se u Čovićevu pismu upućenom zapadnim diplomatama i javnosti.

Bošnjačke političare nazvao je radikalnim jer, kako je naveo, rade na stvaranju bošnjačke nacionalne države.

‘Teritorijalni preustroj’

“Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka sa Vanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. 2. 2022. i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na principima federalizma i konsocijacijske demokratije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, stoji u pismu Čovića.

Po navodima Čovića, hrvatska strana spremna je za hitni nastavak razgovora s bošnjačkom stranom upozoravajući da će u suprotnom započeti s realizacijom inicijative o teritorijalnom preustroju zemlje kako bi ovaj narod bio jednakopravan.

Kako piše sarajevski portal Klix.ba, nije trebalo dugo vremena da počnu stizati odgovori međunarodnih zvaničnika, pa je tako Ambasada Velike Britanije saopćila da ozbiljno shvata pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH, te upozorila da je to put ka “povećanoj izolaciji”.

“Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, poručili su iz britanske ambasade.

Reagovala je i Američka ambasada u Sarajevu, koja je poručila da “svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima”.

“Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH”, naveli su, prenio je Avaz.

Ambasada SAD-a: Vrijeme da lideri prihvate odgovornost

“Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) iskazao je poštovanje prema Centralnoj izbornoj komisiji za koju kaže da je pokazala odgovornost prema državi Bosni i Hercegovini i prema njenim građanima.

“Moje mišljenje je da građani Bosne i Hercegovine, i to više puta ističem, imaju pravo da imaju standard kao u svim demokratskim zemljama ni manje ni više”, rekao je Nikšić.

“Dakle u Evropskoj uniji si građanin, a u Bosni i Hercegovini su konstitutivni narodi”, komentarisao je Nikšić tekst pisma.

Smatra da se Čović poziva na ustav i zakone, ali nigdje ne spominje gdje bi to bili povrijeđeni ustav i zakoni, dodao je Nikšić.

“Nigdje ni na jednom mjestu u tim presudama se ne govori o konstitutivnim narodima. Govori se da se mora osigurati jednakost i ravnopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini. To je princip koji vrijedi u Evropskoj uniji, to je princip koji treba da vrijedi i u Bosni i Hercegovini”, rekao je predsjednik SDP-a.

‘Ćovićeva briga nije hrvatski narod’

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, rekla je da je Čovićeva “briga nije za hrvatski narod, čiju poziciju u međunarodnim krugovima Čović samo kompromituje”.

“On će biti jedan od gubitnika izbora u oktobru i nakon njih slijedi mu politička penzija, a vrlo vjerovatno i pravna bitka zbog brojnih afera u koje je uključen kompletan rukovodeći kadar njegove stranke”, navela je Ćudić.

Vladajuća koalicija u bh. entitetu Republici Srpkoj zaključila je da nema problem sa održavanjem izbora koji su raspisani.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je CIK “podređen određenim interesima muslimana u Sarajevu i međunarodne zajednice”.

Dodao je da smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića.

“BiH nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjećemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, moraćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora.”

Izvor: Agencije