NATO najavio jačanje odbrambenih kapaciteta u BiH

Pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpke, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg (desno) tokom konferencije za medije s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a u Briselu (EPA)

Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamo vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a, javlja agencija Anadolija.

Stoltenberg je rekao da alijansa čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

“Naš politički dijalog i praktična saradnja su važnije nego ikad imajući u vidu brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije na regiju. NATO će učiniti još više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju s Bosnom i Hercegovinom. To bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naše saradnje u pogledu lakog i malog naoružavanja u borbi protiv terorizma, upravljanju kriznim situacijama i cyber sigurnosti”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da “intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju”.

Sagovornici su razgovarali o NATO ulozi u operaciji Althea u BiH, pri čemu je Stoltenberg rekao da alijansa nastavlja podržavati ovu važnu operaciju Evropske unije.

Oružane snage BiH

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u BiH i da su ključne za stabilnost BiH te da se moraju očuvati.

“Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i poduzmu konkretne mjere na pomirenju”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO dugoročno opredijeljen da pruži podršku kako bi osigurali mir i sigurnost u regiji Zapadnog Balkana.

“Zabrinuti smo i pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpke i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je Stoltenberg dodajući da “Želimo raditi na izgradnji kapaciteta prilagođenih za BiH”.

“Cilj je da spriječimo novu nestabilnost, novi rat, zato smo tamo kako bismo očuvali mir i blisku saradnju s BiH.”

Izvor: Agencije