Ambasada SAD-a: Koga čelnici stranaka žele obogatiti, svoje birače ili sebe?

Delegati Hrvata i Srba blokirali su usvajanje zakona o sprječavanju sukoba interesa u državnim institucijama BiH.

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik (Denis Kapetanovic/PIXSELL )

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pitali su koga politički čelnici u toj zemlji žele obogatiti, „svoje birače ili sebe?”, reagirajući na taj način pošto u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine dan ranije nije usvojen prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u državnim institucijama, što je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije želi li Bosna i Hercegovina postati članicom Evropske unije.

“Čelnici stranaka obećali su svojim biračima da će ih uvesti u Evropsku uniju. To je teško učiniti kada njihove stranke glasaju protiv reformi koje zahtijeva EU, poput zakona o sukobu interesa i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Koga oni žele obogatiti, svoje birače ili sebe?”, napisali su iz Ambasade SAD-a na Twitteru.

Negativnog stav Ustavnopravne komisije o prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa u državnim institucijama Bosne i Hercegovine podržali su delegati iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), koji imaju većinu u Klubu Hrvata i Klubu Srba.

„Ako Dom naroda prihvati mišljenje Ustavnopravne ili nadležne komisije, predloženi zakon se smatra odbijenim“, rekao je delegat Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH

Protiv negativnog stava Ustavnopravne komisije o prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa gasali su svih pet delegata iz kluba Bošnjaka, kao i Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Zakon, koji je prethodno osvojen u donjem, Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine predložile su opozicione stranke, a u njegovoj izradi su učestvovali Transparency International i OSCE.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, krovnog pravosudnog tijela u zemlji koje imenuje i razrješava tužioce i sudije, što je također jedan od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na putu pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije