Komšić: Plenković više šteti BiH nego Milanović

Za nas u Bosni i Hercegovini više štete ima ono što radi premijer i Hrvatska demokratska zajednica nego što izjavljuje predsjednik Hrvatske, kaže član Predsjedništva BiH.

Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte, kaže Željko Komšić (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je u nedjelju da je hrvatski premijer Andrej Plenković mnogo uspješniji u nanošenju štete interesima Bosne i Hercegovine nego hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Komšić je za emisiju “Nedjeljom u 2” Hrvatske televizije (HTV) rekao da Milanović koristi Bosnu i Hercegovinu u sukobu s Plenkovićem i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) “na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

‘Milanović i ja nikad nimo bili jarani’

“Neću da budem u toj vašoj unutrašnjoj igri. Plenković jako dobro stoji u Briselu, on može pokrenuti Brisel, a za nas u Bosni i Hercegovini više štete ima ono što rade Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović”, naveo je Komšić.

Dodao je da relativno dugo poznaje Milanovića, ali da “nikad nimo bili jarani”.

Na pitanje da li je ludost insistirati na jednoj te istoj politici kada se vidi da ne daje rezultate, Komšić je uzvratio kontrapitanjem:

“Je li mudro insistirati na politici koja stalno izaziva konflikte? O tome ja govorim. Mislim da je potrebno izaći iz koncepta po kojem mi u Bosni i Hercegovini živimo. Možete ga zvati etnički ili koncept konstitutivnih naroda, koji je, po men,  duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, zavisno od situacije. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte.”

Na pitanje da pojasni izjavu da se Zagreb nikad neće pitati ni o jednom pitanju u Bosni i Hercegovini, pa ni o Izbornom zakon ove zemlje, Komšić je odgovorio:

“Je l’ vama ovdje u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove? Smatrate li da je to možda loše, nepristojno, nediplomatski? Stalno preko naše ograde, naše tarabe, našeg plota… virite i govorite što će biti. To nije u redu.”

‘Ne idem više s Dodikom na kafu’

Komentirajući odnose s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, Komšić je rekao da s Dodikom više ne ide na kafu.

“Ne moramo se mi cijeniti ni voljeti, ja s Dodikom radim i nemam problem da radim s Čovićem. Imaju tamo zabranu njegovi ljudi kontakata sa mnom”, naveo je Komšić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada