Piksi Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu

Razgovorao sam s čelnim ljudima Grada i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica dobiti ime po legendarnom igraču i treneru, izjavio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije boravi na komemoraciji i sahrani nekadašnjem selektoru Jugoslavije (Al Jazeera)

Uoči puta za Sarajevo razgovorao sam s čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu, izjavio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) boravi u subotu u Sarajevu, na komemoraciji i sahrani nekadašnjem selektoru Jugoslavije, prenosi Tanjug.

“Osim je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice”, rekao je Stojković za sajt FSS-a.

‘Zadužio je fudbal’

“Njegova smrt je tužan momenat za sve nas koji smo voleli Ivicu Osima. Bio je veoma šarmantna osoba, čovek koji je plenio znanjem, stavom i harizmom. Neko ko je zaista zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu.”

“Ne pamtim njegovu igračku karijeru, bio sam isuviše mali, ali kažu da je imao nadimak Štraus sa Grbavice, a to ne dobija svako. Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostaće mi zauvek urezano u sećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji. Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno.”

“Takođe i kvalifikacioni put do tog šampionata, na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima”, podsetio je Stojković.

Svuda su ga voljeli

“Ljudima koji nisu rođeni na ovim našim prostorima Švabine misli i ideje bile su nerazumljive. Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namera. To smo samo mi Balkanci umeli da razumemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lepo se osećao i u Zagrebu, i u Beogradu, i u Skoplju, Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voleli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu je najmanje što možemo da učinimo za jednog takvog čoveka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i delom”, zaključio je Stojković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada