Ambasador SAD-a na Kazanima: Spomenik nepotpun bez imena nalogodavca i svih žrtava

Ambasador je pohvalio čelnike Sarajeva zbog podizanja spomen obilježja, ali je i naglasio da pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti.

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy ispred spomenika na Kazanima (Twitter)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obišao je spomen obilježje na Kazanima, iznad Sarajeva, i odao počast žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubile jedinice pod komandom Mušana Topalovića Cace, te tom prilikom naglasio da je memorijal nepotpun bez jasnog priznanja zločina i odgovornih za njegovo izvršenje.

“Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović, komandant Desete brdske brigade Armije Republike BiH, naredio je ubistva na Kazanima”, stoji u Twitter objavi Ambasade SAD-a.

 

Ambasador je pohvalio čelnike Sarajeva zbog podizanja spomen obilježja, ali je i naglasio da pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti.

“Rat u BiH od 1992. do 1995. je užasna tragedija. Zato je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i odaju priznanje i počast žrtvama. Nedavno sam odao počast žrtvama na Kazanima”, napisao je Murphy.

Osuđeno 14 vojnika ARBiH

Spomen-ploča ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti otkrivena je u novembru prošle godine na Kazanima, na obroncima planine Trebević iznad Sarajeva.

Ploču su otkrili visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, potpredsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Milan Dunović te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Otkrivanju ploče prisustvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, od kojih se niko nije želio obratiti medijima, iz poštovanja prema žrtvama.

Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije