IFJ i EFJ podržali HND u borbi protiv sudskog progona novinara

Generalni sekretar Međunarodne novinarske federacije kaže da je sudski progon novinara u Hrvatskoj veliki problem, koji se mora riješiti bez odgađanja.

Protiv hrvatskih novinara i medija vodi se 951 tužbeni postupak, u kojima tužitelji traže 10,3 miliona eura odštete (EPA)

Međunarodna (IFJ) i evropska novinarska federacija (EFJ) podržale su zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) da se hitno promijeni zakon kako bi se prekinula “kultura tužakanja” i uznemiravanja novinara i medija sudskim tužbama.

HND je saopćio da su oba novinarska krovna udruženja prenijela njihov podatak da se protiv hrvatskih novinara i medija vodi najmanje 951 tužbeni postupak, u kojima tužitelji traže 10,3 miliona eura odštete.

U saopćenju objavljenom na web-stranici EFJ-a piše kako je korištenje SLAPP-a raširena praksa u Hrvatskoj.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da toliki broj tužbi protiv novinara i medija otkriva da je sudski progon novinara u Hrvatskoj veliki problem, koji se mora riješiti bez odgađanja.

“Velika većina ovih tužbi je pravno neopravdana, ali ima za cilj zastrašivanje i oduzimanje finansijskih sredstava medijskih kuća i novinara. Podržavamo poziv HND-a Vladi [Hrvatske] da se hitno pozabavi ovom masovnom pošasti”, ustvrdio je Bellanger.

Prema istraživanju HND-a, protiv novinara i medija u Hrvatskoj podnesena je najmanje 951 tužba, no njime je obuhvaćeno samo 26 medija, pa je stvarni broj vjerovatno puno veći i prelazi 1.000 tužbi.

Poziv na izmjene zakonodavstva

HND je upozorio da su visoki državni dužnosnici, “lokalni šerifi”, pa čak i sudije uključeni u podnošenje tužbi, od kojih mnoge uključuju krivično djelo “sramoćenja”, koje je još uvijek dio hrvatskog kaznenog zakona, piše u saopćenju.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da je vrlo malo novinara na kraju osuđeno, što dokazuje da su mnoge tužbe bile usmjerene na uznemiravanje i zastrašivanje novinara zbog njihovog izvještavanja, a ne u cilju dobijanja postupka – u samo 11 slučajeva donesena je osuđujuća presuda protiv novinara.

Predsjednik HND-a  Hrvoje Zovko rekao je da bez daljnjeg odgađanja traže izmjene zakonodavstva, kako bi se smanjio pritisak tužbi, te apeliraju na Vladu da to hitno učini.

Nakladnici su, također, pozvali na izmjene zakona, ujednačavanje sudske prakse u cijeloj Hrvatskoj, educiranje sudija o medijskom pravu, pružanje besplatne pravne pomoći malim lokalnim i neprofitnim medijima te provođenje javnih kampanja za podizanje svijesti o negativnoj praksi SLAPP-a, prenosi EFJ.

Izvor: Agencije