U Zagrebu otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima

Mora se otvoreno reći da je jedna od zemalja saveznica nacističke Njemačke bila i tadašnja NDH, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Spomenik predstavlja oduzetu prtljagu stradalih Židova (Josip Regovic/PIXSELL)

U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom hašoa, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno s Olegom Mandićem, preživjelim zatvorenikom koncentracionog logora u Auschwitzu, otkrio je u srijedu u Zagrebu spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima.

Spomenik predstavlja oduzetu prtljagu stradalih, a otkriven je u Ulici kneza Branimira ispred zgrade Hrvatske pošte, na mjestu gdje je u avgustu 1942. s Glavne stanice oko 800 zagrebačkih Židova deportovano u koncentracioni logor Auschwitz, izvijestila je Hina.

Umjetničko djelo potpisuju kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da bi volio da spomenik pomogne da se hrvatsko društvo, koje se u jednom dijelu i dalje nije pomirilo s neželjenom prošlošću, suoči s tamnim epizodama svoje historije (Josip Regovic/PIXSELL)

Grad Zagreb raspisao je, proveo i finansirao izvedbu spomenika kako bi njegovim podizanjem odao trajnu zahvalnost i počast svim sugrađanima stradalima za vrijeme holokausta i tokom ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrekao je duboko poštovanje prema desecima hiljada Židova, Srba, Roma, Hrvata i svih drugih koji su mučki ubijeni i progonjeni od strane nacističkog i ustaškog režima.

“Mora se otvoreno reći da je jedna od zemalja saveznica nacističke Njemačke bila i tadašnja NDH u kojoj se provodilo sustavno ubijanje Židova, uz izravno sudjelovanje ustaškog režima koji joj je bio na čelu”, rekao je Tomašević.

Izrazio je zadovoljstvo što je s predstavnicima židovskih organizacija i Grada Zagreba dogovoreno da natpis uz spomenik jasno odražava i zločinačku prirodu ustaškog režima.

“Inače bismo imali spomenik žrtvama holokausta tamo negdje kao da se to nas ne tiče”, rekao je Tomašević.

Dodao je i kako bi volio da ovaj spomenik pomogne da se hrvatsko društvo, koje se u jednom dijelu i dalje nije pomirilo s neželjenom prošlošću, suoči s tamnim epizodama svoje historije.

Izvor: Agencije