SAD osudio prijedlog HDZ BiH za izmjene izbornog zakona, ali i bojkot SDA

Stajalište je SAD-a kako je ono što je ponudio HDZ BiH protivno pravnim standardima i standardima ljudskih prava u EU.

Predsjednik HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović (Pixsell)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je u utorak neprihvatljivim prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) za izmjene izbornog zakona koji je ta stranka uputila u parlamentarnu proceduru, ali i postupak delegata Stranke demokratske akcije (SDA) koji su nedolaskom na sjednicu Doma naroda blokirali raspravu o tome.

Nakon što je ranije tokom dana zbog nedolaska zastupnika SDA morala biti otkazana sjednica Doma naroda na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu za izmjene izbornog zakona, iz ambasade SAD-a u Sarajevu reagirali su izjavom u kojoj su naveli kako je HDZ BiH uz podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pokušao “neprimjereno iskoristiti hitnu proceduru kako bi podnio ‘uzmi ili ostavi’ prijedloge izborne reforme”.

Stajalište je SAD-a kako je ono što je ponudio HDZ BiH protivno pravnim standardima i standardima ljudskih prava u EU, prenijela je Hina. Osudili su prijedlog HDZ-a da se hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ubuduće biraju kroz odvojene izborne liste. Procjena je SAD-a kako bi to predstavljalo daljnju etničku podjelu zemlje.

Dijalog jedini put u rješavaju otvorenih pitanja

Vladajućoj bošnjačkoj stranci predbacili su pak kako nisu smjeli posezati za bojkotom sjednice samo zato jer im se prijedlog HDZ-a ne sviđa jer je dijalog jedini put da se otvorena pitanja rješavaju.

“Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidaytonsko ponašanje”, stoji u očitovanju koje su prenijeli lokalni mediji.

SAD su pozvale političke stranke da se umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstrukcije rada institucija fokusiraju na ostvarive reforme i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH a Vijeće ministara BiH pozvali su da osigura novac za provedbu općih izbora u oktobru.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović novu je sjednicu tog tijela sazvao za srijedu i na njenom dnevnom redu ponovo će biti HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona čija je glavna odrednica to da se ubuduće hrvatski član Predsjedništva BiH bira glasovima iz pet od deset kantona unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati apsolutna ili razmjerna većina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada