Odvojene komemoracije povodom proboja logoraša iz Jasenovca

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Milanović je kod spomenika Kameni cvijet odao počast žrtvama (Pixsell)

Na 77. godišnjicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac danas je održana komemoracija na kojoj su, uz predstavnike državnog vrha, učestvovali predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša od kojih je preživjelo njih stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima, prenosi Hina.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području Nezavisne države Hrvatske (NDH). Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubistva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubistva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Ustaški simboli

Polaganjem ruža i kamenčića kod spomenika Kameni cvijet počast stradalima prvo je odao hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Zatim su vijence kod Kamenog cvijeta položili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime izaslanstava Sabora i Vlade. Počast žrtava su odali i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Ni ove godine nije bilo zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovac ići sljedeće sedmice, a na današnjoj komemoraciji nisu učestvovali nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaške simbole.

Izvor: Agencije