Nakon reakcije Ambasade u BiH: Zahtjev da se Rusija isključi iz PIC-a

S obzirom da o BiH postoji opšti konsenzus u međunarodnoj zajednici, kojem se jedino suprotstavlja Rusija, onda samo Rusija i njeni predstavnici u BiH mogu uzrokovati destabilizaciju u zemlji, saopćeno je iz Naše stranke.

Kalabuhov je u pismu naveo da će dgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice (Pixsell)

Naša stranka pozvala je Vijeće za implementaciju mira (PIC) da isključi Rusiju iz svog članstva, nakon što je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov poslao pismo Upravnom odobru PIC-a, povodom odluke visokog predstavnika Christian Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Nema većeg razloga za taj potez od današnjeg pisma ambasadora Kalabuhova Upravnom odboru PIC-a, navodi Naša stranka.

“U tom pismu po drugi put direktno prijeti destabilizacijom u BiH. S obzirom na činjenicu da o Bosni i Hercegovini, njenim ingerencijama i međunarodnom putu u međunarodnoj zajednici postoji opšti konsenzus kojem se jedino suprotstavlja Rusija, onda upravo Rusija i njeni predstavnici u BiH, prije svih ambasador Kalabuhov, mogu biti jedini uzročnici te destabilizacije”, navodi se.

Stoga, dodaje su u saopćenju, kao neko ko radi na urušavanju mira, Rusija ne može biti članica tijela zaduženog za njegovu provedbu, te samom Upravnom odboru PIC-a narušava kredibilitet.

“Također, uzevši u obzir agresiju na Ukrajinu te da je Rusija isključena iz svih relevantnih međunarodnih tijela kad su u pitanju ljudska prava i mir, onda pogotovo Upravni odbor PIC-a ne može dopustiti sebi luksuz da u svom članstvu ima Rusiju.”

Iz Naše stranke tvrde da iz pisma ruske ambasade nije vidljivo samo nepoštivanje BiH kao suverene zemlje već i samog Upravnog odbora PIC-a, jer Kalabuhov odbija da Christiana Schmidta nazove visokim predstavnikom nego ga, kao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zove “njemačkim državljaninom”, nipodaštavajući tako njegovu ulogu.

“To nije diplomatija, to je demonstracija bahatosti koja može eskalirati u nasilje. Ako Rusija želi biti destabilizirajući faktor, onda to ne može biti kao dio tijela koje treba biti garant stabilnosti. Štiteći svoj kredibilitet, Upravni odbor PIC-a tako štiti i BiH.”

Reakcija Ambasade Rusije u BiH

Povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christian Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a oglasili su se iz ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

“Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH”, navodi se.

“Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora PIC-a sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Christiana Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice.”

Ruska ambasada poziva sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja, što može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Izvor: Agencije