Ruski ambasador u BiH optužio šefa Delegacije EU-a za provokaciju

Ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov u utorak je demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave Brčko distrikta, dok je govorio Johann Sattler.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov (Dejan Rakita/Pixsell)

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov u srijedu je optužio šefa delegacije Evropske unije u toj zemlji Johanna Sattlera za provokaciju, jer je Sattler u govoru kojeg je održao dan ranije u Brčkom osudio agresiju Rusije na Ukrajinu.

Ruski ambasador je u utorak demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave Brčko distrikta, u kojoj je sudjelovala većina predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

To je učinio, kako navodi Hina, nakon što je Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija.

Sattler je tada kazao kako je napad ruskog predsjednika Vladimira Putina sramotni čin agresije, kojeg demokratski svijet najoštrije osuđuje.

U izjavi iz ruske ambasade u Sarajevu objavljenoj u srijedu piše kako su bili revoltirani istupom kojim je, navodi se, zloupotrijebljen povod za okupljanje, odnosno obilježavanje 22. godišnjice uspostave distrikta na području Brčkog.

‘Neprihvatljive i provokativne formulacije’

“Šef  Delegacije EU-a … je u svom govoru tokom svečane akademije u neprihvatljivim i provokativnim formulacijama sebi dopustio izjave koje nemaju nikakve veze sa spomenutom temom”, piše u reakciji, uz pojašnjenje kako je Kalabuhov stoga morao napustiti svečanost.

U saopćenju ruske ambasade ne navodi se direktno koji dio govora je bio sporan za Kalabuhova.

Sattler je tokom obilježavanja godišnjice uspostave Brčko distrikta istaknuo kako je Unija uložila značajan novac u ekonomsku obnovu tog dijela Bosne i Hercegovine, a samo u rekonstrukciju Luke na Savi u tom gradu, koja je upravo završena, uloženo je više od tri miliona eura.

Iz fondova EU-a obnavlja se i željeznička mreža koja vodi do Luke, a ove je godine planirana i obnova cestovnog mosta koji Brčko povezuje s Gunjom u Hrvatskoj.

Cilj je da jedina bosanskohergovačka riječna luka ponovo postane važno komercijalno čvorište, kakvo je bila prije rata.

Izvor: Agencije