Escobar: Ukrajina nas uči da udvostručimo napore za Kosovo i BiH

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara kaže da se ne smije dozvoliti da Rusija iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi spriječila napredak zemalja Zapadnog Balkana.

Gabriel Escobar: Historija će pokazati da je izbor Vladimira Putina da izvrši invaziju samo još više ujedinio Zapad (EPA)

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove State Departmenta i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, izjavio je da bi, zbog situacije u kojoj se našla Ukrajina, trebalo udvostručiti napore za postizanje rješenja na Kosovu i stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da će se, kada jednom bude napisana historija ovog vremena, vidjeti da je izbor ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši ničim izazvan i nepravedan napad s predumišljajem samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio.

“Narodima ove regije je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat, koji je sama izabrala, kako bi spriječila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane s Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi, kao punopravne članice EU-a”, kazao je on, kako se navodi u saopćenju objavljenom na web stranici Ambasade SAD-a u Srbiji.

‘Balkan uz EU i slobodni svijet’

Američki diplomata je istakao da se na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga uraditi – na ekonomskoj integraciji regije, na održivim kompromisima i trajnim rješenjima za neriješene granične sporove.

“Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama ovdje, na Zapadnom Balkanu, osigura da žive u državama koje su u potpunosti integrirane u EU, u cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Sjedinjene Američke Države žele  biti vaš partner u tim naporima. Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bismo trebali udvostručiti napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustaviti aktivnosti koje su prijetnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini”, istakao je Escobar.

Prema Escobaru, rat Rusije protiv Ukrajine je promijenio svijet, a ogromna podrška Ukrajini u posljednjih nekoliko dana je impresivna.

“Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, a posebno onima u Evropi, da podrže međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace nelegalnu invaziju koju je Rusija izvršila na Ukrajinu, svog susjeda. Zemlje Zapadnog Balkana čule su taj poziv. Odajem im priznanje što čvrsto stoje uz EU i slobodni svijet”, istakao je Escobar.

‘Rusija će platiti visoku cijenu’

Naglašava da se Rusija mora pozvati na odgovornost i da se mora pomoći Ukrajini da protjera “invazione snage Rusije prije nego što bude još više zvjerstava”, a sukob još više destabilizira Evropu.

“Koordinirane akcije saveznika i partnera brzo su pojačale pritisak na Vladimira Putina. Ukrajinske snage usporavaju rusku invaziju i nanose značajne žrtve ruskoj vojsci. Naše sankcije su isključile Rusiju iz globalnog finansijskog sistema i privreda Rusije počinje posustajati.”

“Putinova agresija na Ukrajinu će skupo koštati Rusiju, kako ekonomski, tako i strateški. Ruski narod zaslužuje bolje od svoje vlade, a ne visoku cijenu koju će u budućnosti morati platiti zbog ove invazije”, dodao je Escobar.

Izvor: Agencije