Preminula dr. Vesna Bosanac

Vesna Bosanac je jedan od simbola odbrane Vukovara.

Vesna Bosanac bila je specijalistica pedijatrije i direktorica Opće bolnice Vukovar u vrijeme i nakon najtežih napada na grad 1991. godine (Dubravka Petric/Pixsell)

Nakon duge i teške bolesti, u ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak je u 73. godini života preminula dr. Vesna Bosanac, prijeratna i poslijeratna direktorica vukovarske bolnice, potvrđeno iz te ustanove.

Vesna Bosanac je, kako navodi Hina, jedan od simbola odbrane Vukovara tokom rata u Hrvatskoj 90-ih.

Na čelu vukovarske bolnice bila je u vrijeme i nakon najtežih napada na Vukovar 1991. godine, a nakon sloma odbrane grada odvedena je u srbijansko zarobljeništvo te je razmijenjena u decembru 1991. godine.

Prije nego je stigla u Zagreb, tri sedmice provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, te dva dana u Beogradu.

Rad pod granatama

“Ratne 1991. godine kroz bolnicu je prošlo 4.000 ranjenika i izvedeno je 2.250 operacija, prije rata imali smo 1.040 zaposlenika, no nakon početka agresije na Vukovar zaposlenici su se osuli, mnogi i na suprotnu stranu, pa nas je ostalo 350. No, organizirali smo se i uz pomoć liječnika dragovoljaca i medicinskih sestara koji su dolazili iz Zagreba, Našica, Vinkovaca. Učinili smo u teškim uvjetima sve što smo mogli za ranjenike i bolesnike”, rekla je nedavno Bosanac, citirao je portal Index.

Izvor: Agencije