Baerbock: Njemačka će biti prisutnija na Zapadnom Balkanu

Šefica diplomatije Njemačke doputovala je u Bosnu i Hercegovinu u svoju prvu službenu posjetu nakon što je imenovana na ovu dužnost.

Baerbock: Bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti ni na kontinentu (Fena)

Njemačka će na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti, poručila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Baerbock je doputovala sinoć u BiH u svoju prvu službenu posjetu nakon što je imenovana na ovu dužnost, a tokom boravka planirano je da se susretne s bh. zvaničnicima s kojima će razgovarati o aktuelnim problemima.

Prvo se sastala s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković s kojom se razmijenila mišljenje o aktuelnoj krizi u Ukrajini i invaziji koju je Rusija počinila na svoju susjednu zemlju. Šefice diplomatije Njemačke i Bosne i Hercegovine naglasile su da je mir od neprocjenjive važnosti, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti ni na kontinentu, prenosi Fena.

Baerbock je naglasila da je posjetu planirala od imenovanja na ovu funkciju, ali nije očekivala da će se to dogoditi u trenutku kada su mir i stabilnost postali egzistencijalno pitanje.

‘Moramo osigurati mir’

Posjeta je, kaže, organizirana kako bi se čula šta to BiH očekuje od Evropljana te je najavila da će Njemačka na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti zbog čega su imenovali i specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana.

Najavila je da će on osigurati da se tematika Zapadnog Balkana nađe na dnevnom redu te da njen glas bude prisutan kada nije fizički tu, ali njegovo imenovanje je početak onoga što je njemačka savezna vlada planira uraditi.

“Evropa je suočena s katastrofom rata i svjesna sam da mnogi ljudi kada gledaju slike iz Ukrajine prisjećaju se groznog vremena devedesetih godina. Zato je važno posjetiti Sarajevo i razgovarati o tome da bez mira, slobode, demokratije i vladavine prava nema privrednog razvoja. Zato moramo osigurati mir u BiH i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir”, naglasila je.

Kaže da će Njemačka, kao najveći bilateralni donator, podržati samo one koji se zalažu za jačanje zemlje, a ne osobe koje rade na destabilizaciji.

O važnosti izbora u oktobru

Podvukla je da su demokratski i fer izbori neophodni za svaku zemlju zbog čega ističe da BiH poboljša integritet izbornih procesa i osigura provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava te očekuje da novi Izborni zakon neće povećati izborne probleme.

“Važno je imati izbore u oktobru i nema mnogo vremena za dogovor”, zaključila je Baerbock.

Ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (Fena)

Naglasila je da su za ostvarenje cilja očuvanja mira potrebne tri stvari: pomirenje, jake demokratije i umrežena ekonomija, ali pomirenja nema bez sjećanja te je jasno kazala da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim riječima i djelima punim mržnje destabiliziraju državu – to bi ugrozilo cijeli region.

Turković je ocijenila da posjeta Baerbock dolazi u značajnom trenutku ne samo za BiH i region, nego i za cijelu Evropu zbog čega je zahvalila Njemačkoj za 30 godina zalaganja za mir i stabilnost zapadnog Balkana te projekte podrške i regionalnoj stabilizaciji.

Podvukla je da je od iznimne važnosti prekid vatre i nasilja u Ukrajini gdje stradaju civili, razaraju se gradovi i svjedoči se svemu onome što se mislilo da je dio evropske prošlosti zbog čega je kazala da da je BiH na strani onih koji se bore za slobodu demokratiju i evropske vrijednosti.

Podrška Njemačke BiH

Potvrdila je da su šefice diplomatija dvije prijateljske zemlje otvoreno razgovarale o situaciji u BiH te je naglasila da je njemačko prisustvo konstruktivno i neophodno, a doprinosi prosperitetu posebno u situaciji kada se svjedoči sigurnosnim prijetnjama izazvane secesionizmom te zaključcima entitetske Narodne skupštine Republike Srpske kojima se podrivaju državne institucije.

“Eskalacija u Ukrajini dodatno je usložnila situaciju u BiH. Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija državnih institucija BiH postoji bojazan da će stabilnost i sigurnost Evrope biti ugrožena”, smatra Turković.

Zato je istaknula da je važno zaustaviti retrogradne procese, onemogućiti provedbu zaključaka NSRS-a što će otvoriti prostor reformama, usvajanju državnog budžeta i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropkoj uniji.

Kaže da je ministricu Baerbock upoznala o zahtjevu za dodjelu kandidatskog statusa u skraćenom postupku i određivanju datuma početka pregovora što bi doprinijelo miru i stabilnosti BiH, cijele regije i osnaživanju EU u cijelosti te je zaključila da je zapadni Balkan slaba tačka i mjesto na kojem se mora pokazati snaga zajedništva.

Sa Baerbock je došao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemljeZapadnog Balkana. Osim Bosne i Hercegovine, njih dvoje će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

Izvor: Agencije