U Split uplovio američki nosač aviona

Na istočnom dijelu gradske luke Split se usidrio američki nosač aviona USS Harry S. Truman na kojem se nalazi više od 6.000 mornara i pilota te 90 aviona i helikoptera.

Nosač koji je u Splitu zadnji put bio 2015. dug je više od 330 metara, visok 74 metra, širok je 40 metara, dok je uzletno-sletna paluba na najširem dijelu široka 76 metara, (Ivo Čagalj / Pixsell)

Na istočnom dijelu gradske luke Split u petak se usidrio američki nosač aviona USS Harry S. Truman na kojem se nalazi više od 6.000 mornara i pilota te 90 aviona i helikoptera.

Taj nosač koji je u Splitu zadnji put bio 2015. dug je više od 330 metara, visok 74 metra, širok je 40 metara, dok je uzletno-sletna paluba na najširem dijelu široka 76 metara, prenosi Hina.

Rutinska posjeta

Može postići brzinu od 30 čvorova, pokreću ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine, a naoružan je raketama i drugim naoružanjem.

Iz Ministarstva odbrane rekli su kako je riječ o rutinskoj posjeti radi logističke popune i odmora posade koja će boraviti u Splitu u februaru.

Američkim nosačem aviona zapovijeda kapetan Gavin Duff koji vjeruje da će posjet nosača aviona Splitu mornarima koji na njemu služe pružiti priliku da se odmore te pokazati predanost partnerima i saveznicima SAD-a u Jadranskom moru.

Izvor: Agencije