Ruska ambasada u BiH nazvala bezobrazlukom ignorisanje članstva Rusije u PIC-u

Poslije napada Rusije na Ukrajinu zapadne zemlje ne pozivaju Rusiju na sastanke Upravnog odbora PIC-a.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov (Pixsell)

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini nazvala je “bezobrazlukom” to što ostale članice Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) ignorišu članstvo Rusije u tom međunarodnom tijelu.

“Još jednom konstatujemo manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u. Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom kominikea”, saopšteno je iz ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini u petak.

Dodali su da kominike, izdat poslije dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a u Sarajevu, odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice.

“Zadržavamo pravo da djelujemo na osnovu uloge Rusije kao jednog od garanata Daytonskog mirovnog sporazuma”, naveli su iz ruske ambasade.

Upravni odbor PIC-a potvrdio je u petak svoju punu podršku Visokom predstavniku međunharodne zajednice u BiH, u osiguranju punog poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u zemlji.

Rusija se pak protivi ulozi Christiana Schmidta, nazivajući ga nelegitimnim visokim predstavnikom.

“Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u Bosni i Hercegovini, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a”, naveli su u saopštenju.

‘Neprincipijelni stavovi Zapada’

Ruska ambasada ocijenila je da su njihove “zapadne kolege upale u situaciju iz ‘Kvake 22'”. “S jedne strane neosnovano ‘trube’ o poštovanju suvereniteta BiH, a s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Kancelarije visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje, očigledno nedejtonskog cilja, a to su euroatlantske integracije BiH”, ističe se u saopštenju.

Iz ruske ambasade smatraju da sudbinu BiH treba da određuju njeni građani, samostalno i bez starateljstva spolja.

Poslije napada Rusije na Ukrajinu zapadne zemlje ne pozivaju Rusiju na sastanke Upravnog odbora PIC-a.

Izvor: Agencije