BiH: Prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi sa Sky aplikacije

Optuženi je, kako se navodi, skoro pola godine preko Sky aplikacije tražio ko će ubiti načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Sud BiH potvrdio prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija (Al Jazeera)

Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu “Dalibor Railić i ostali”, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Railić je osumnjičen da je naručio i organizovao ubistvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića, prenosi Beta.

On je, kako se navodi, skoro pola godine preko Sky aplikacije tražio ko će ubiti načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Bašića je, po optužnici, 21. marta ove godine ubio Aleksandar Miljatović, a za umiješanost u ubistvo načelnika krim policije u Prijedoru optužen je i Igor Repajić.

Railić je, zajedno s Veljkom Ugrenovićem i drugima koji su privođni u policijskoj akciji “Storidž 2”, osumnjičen i za krivična djela organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Biće pozvano 76 svjedoka

Optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao narko-kriminalom, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, a dio novca je držao na bankovnim računima.

Od Suda BiH je zatražena blokada tih računa, kao i oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima su i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU-a i svijeta.

Railić se nalazi u pritvoru koji mu je produžen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze, i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Izvor: Al Jazeera