Čović i Dodik zadovoljni saradnjom, Izetbegović ne odustaje od vlasti

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a potvrdili su kako proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini napreduje; Predsjednik SDA kaže kako neće dopustiti da se vlast uspostavi ‘pravnim i političkim nasiljem’.

Čelnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dragan Čović i Milorad Dodik, potvrdili su u ponedjeljak kako proces uspostave nove vlasti u Bos ni i Hercegovini napreduje te da njihova saradnja s osam stranaka sa sjedištem u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nije dovedena u pitanje.

Čović i Dodik ranije su dogovorili kako će njihove stranke biti koalicijski partneri u novoj vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a u Banjoj Luci su razgovarali o konkretnim mjerama kako bi se taj sporazum proveo.

Čović je novinarima nakon sastanka rekao kako je cilj uspostaviti novu vlast do kraja godine i u tome ne očekuje poteškoće ni na državnoj, nina nivou Federacije Bosne i Hercegovine, uprkos tome što Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta, pa time može utjecati na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu.

‘Ravnopravnost konstitutivnih naroda’

“Apsolutno nikakvog usporavanja [uspostave vlasti] ne može biti”, kazao je Čović

Dodik je rekao kako je imenovanje kandidatkinje HDZ-a BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sada “nezaustavljivo”, odnosno kao će nova vlast biti formirana brzo.

“Očekujemo da Bosna i Hercegovina funkcioniše u skladu sa Ustavom i da se poštuje ravnopravnost konstitutivnih naroda”, kazao je Dodik.

Najavio kako će u četvrtak uslijediti završni sastanak HDZ-a BiH i SNSD-a s partnerima iz Federacije Bosne i Hercegovine, a ubrzo nakon toga okončanje procesa uspostave novih tijela vlasti.

Treći partner u budućoj vladajućoj koaliciji je blok od osam stranaka čije je sjedište u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok će SDA, zajedno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića, morati u opoziciju.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović uporno odbija prihvatiti tu činjenicu i poziva “osmorku” da ga prihvati kao partnera.

‘Neprincipijelna međunarodna zajednica’

Istovremeno dok su u Banjoj Luci razgovarali Čović i Dodik, u Sarajevu je zasjedalo Predsjedništvo SDA a Izetbegović je nakon toga novinarima kazao kako njegova stranka neće dopustiti da se vlast uspostavi “pravnim i političkim nasiljem”.

Rekao je kako su stranke “osmorke” preuranjeno krenule u uspostavu koalicije, pozvavši ih da objave šta su kao ustupke navodno obećali HDZ-u BiH i Dodiku.

“Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine i tijela izvršne vlasti”, kazao je Izetbegović.

Predstavnike međunarodne zajednice optužio je da se neprincipijelno upleću u proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini i tvrdi kao je projekt “osmorke” zapravo rezultat takvog lobiranja.

Izvor: Agencije