Bez dogovora susret čelnika SDP-a BiH i opozicije iz RS-a

Sastanak je iniciran kako bi se postigao dogovor po kojem Savezu nezavisnih socijaldemokrata ne bi pripala četiri od pet delegatskih mjesta u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nermin Nikšić je izjavio da će do glasanja u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu biti poznat stav SDP-a BiH (Fena)

Sastanak predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hrecegovine i lidera opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska o izboru delegata u Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završen je u ponedjeljak bez konkretnog dogovora.

Sastanak u Sarajevu je inicirao SDP BiH, kako bi se pokušao postići dogovor po kojem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne bi pripala četiri od pet delegatskih mjesta u Klubu Srba.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka da će do glasanja u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu biti poznat stav SDP-a BiH koji će njihovi poslanici u entitetskom parlamentu iz Pokreta za državu morati slijediti.

U srijedu glasanje u Narodnoj skupštini RS-a

“Opozicija iz RS-a je ostala pri svom stavu da neće podržati našeg kandidata i ta varijanta je otklonjena”, rekao je Nikšić.

Dodao je da nije siguran da li postoji varijanta da ukoliko imaju dva delegata iz reda opozicije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogu formirati novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bez SNSD-a, o čemu će još razgovarati s partnerima u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević istakao je da će sve biti poznato nakon glasanja u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu te je današnje razgovore u Sarajevu ocijenio korektnim.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izrazio je nadu da SNSD nakon glasanja u srijedu neće imati četvrtog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što bi im omogućilo da opet blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije