BiHUnited: Schmidtova odluka favorizira HDZ

Schmidt je popustio pod nacionalističkim pritiscima susjedne Hrvatske i kroz odluku udovoljio HDZ-u Hrvatske tako što je HDZ-u BiH osigurao neproporcionalnu zastupljenost u vlasti u BiH.

Odluka visokog predstavnika udaljava BiH od evropskih demokratskih principa i dalje učvršćuje etnonacionalističku vladavinu oličenu u konceptu „konstitutivnih naroda“, stoji u saopštenju BiHUniteda (EPA)

Nezavisna i nevladina inicijativa, koja ima misiju izgradenje globalne informativne platforme koja povezuje Bosance i Hercegovce u dijaspori kao i bosanskohercegovačke organizacije koje egzistiraju širom svijeta BiHUnited oštro osuđuje izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koji je izvršio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u noći 02. oktobra 2022. godine, na dan opštih izbora.

Ova odluka visokog predstavnika udaljava BiH od evropskih demokratskih principa i dalje učvršćuje etnonacionalističku vladavinu oličenu u konceptu „konstitutivnih naroda“, stoji u saopštenju.

Kao što su u julu ove godine objavili, posao visokog predstavnika u BiH je pomoći BiH društvu i institucijama da prevaziđu teško nasljeđe rata i funkcioniraju kao savremena demokratija.

“U ostvarenju tog cilja, visoki predstavnik ne bi trebao donositi odluke koje će produbiti etničke podjele i kojima se stvaraju uslovi za daljnje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH”, stoji u saopštenju.

Schmidtova odluka je korak unazad

Odluka koju je donio visoki predstavnik u BIH, Christian Schmidt na dan glasanja na Općim izborima 2022. godine,  predstavljena je kao odluka koja bi trebala „poboljšati funkcionalnost Federacije BiH.“  U stvarnosti, ova odluka je korak nazad i krši građanska i demokratska prava mnogobrojnih građana u BiH, smatraju u BiHUnitedu.

“Christian Schmidt je popustio pod nacionalističkim pritiscima susjedne Hrvatske i kroz odluku udovoljio HDZ-u Hrvatske tako što je HDZ-u BiH osigurao neproporcionalnu zastupljenost u vlasti u BiH. Kao rezultat odluke visokog predstavnika, HDZ BiH može očekivati da sa približno 120.000 osvojenih glasova – manje od 10 posto od ukupnog broja glasača koji su glasali na izborima 02. oktobra 2022. godine – u izvršnim i zakonodavnim tijelima biti zastupljen sa 33 posto predstavnika. Umjesto da apelira i lobira za okončanje diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti kroz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima  „Zornić“, „Sejdić-Finci“, „Pilav“ i „Šlaka“, odluke visokog predstavnika se kreću u potpuno suprotnom smjeru”, smatraju u BiHUnitedu.

BiHUnited traži od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i prijateljskih zemalja da poštuju i zaštite ne samo teritorijalni integritet – koji je odbranjen u toku rata u BiH – već i stvarni unutrašnji i vanjski suverenitet Bosne i Hercegovine.

Posebno pozivaju Sjedinjene Američke Države, kao glavnog sponzora i promotora Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu konkretnije korake u osnaživanju unutrašnjeg i vanjskog suvereniteta BiH. “Samo na taj način bi BiH mogla samostalno da zaštiti građanska prava svih građana i zaštiti se od destruktivnih politika susjednih država Srbije i Hrvatske, koje datiraju još od rata.”

Izvor: Agencije