CIK BiH: Više od 1.000 biračkih odbora nije ispunilo propisane obaveze

Centralna izborna komisija BiH navodi da, zbog neispunjavanja propisanih obaveza članova biračkih odbora, javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora sa redovnih biračkih mjesta.

CIK BiH navodi da, sve dok se ovaj posao ne završi, nisu u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta (Arhiva)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) saopćila je da su se i za ove Opće izbore u BiH održane u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine, birački odbori pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom u BiH.

U saopćenju CIK-a se navodi da zbog neispunjavanja propisanih obaveza članova biračkih odbora javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora sa redovnih biračkih mjesta.

“Naime, odgovornosti organa za provođenje izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na  općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji”, pojašnjavaju iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH odbacuje svaku kritiku koja dolazi u vezi sa “sporom” objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora, prenosi Fena.

Pravilno utvrđivanje rezultata

Navode da trenutno pojedine izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH, po naredbi Centralne izborne komisije BiH, otvaraju vreće i pravilno utvrđuju rezultate sa redovnih biračkih mjesta na kojima birački odbor nije zakonito završio posao (pogrešno pakovanje izbornog materijala, pogrešno popunjavanje obrazaca u kojima npr. kandidat ima više glasova od njegove političke stranke i druge matematičke nelogičnosti).

U posljednja dva dana Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbe o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom na oko 1.000 biračkih mjesta u više od 60 općina/gradova za različite nivoe vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći.

Iz Centralne izborne komisije BiH navode da, sve dok se ovaj posao ne završi, nisu u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta.

U isto vrijeme u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu odvija se proces koji je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, sumiranje rezultata sa glasanja u odsustvu, putem mobilnog tima, nepotvrđenim listićima, kao i birača koji su glasali u inostranstvu.

‘Ispolitizirani birački odbori’

Objava svih utvrđenih izbornih rezultata će uslijediti tek kad se objedine rezultati iz Glavnog centra za brojanje i svih rezultata sa redovnih biračkih mjesta.

Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana u skladu sa članom 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH. Tako da je prije utvrđivanja izbornih rezultata preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića kao i prigovore na izborne rezultate – navode iz CIK-a.

Napominju da će u fazi razmatranja prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje, Centralna izborna komisija BiH svaki prigovor koji primi, pa i od neovlaštene osobe, smatrati inicijativom za djelovanje po službenoj dužnosti. Prilikom utvrđivanja nepravilnosti uzimat će se u obzir sve primjedbe iz zapisnika o radu biračkih odbora, izvještaji posmatrača o nepravilnostima, raniji prigovori o sumnjama u lažno predstavljanje u biračkim odborima, očigledne prepravke i nelogičnosti na obrascima sa rezultatima, kao i druge informacije o nepravilnostima dostavljene od supervizora i sigurnosnih agencija.

“Još jednom se pokazala opravdanom inicijativa Centralne izborne komisije BiH za izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa sastavom i načinom popune biračkih odbora, jer očigledno krajnje ispolitizirani birački odbori, svojim nezakonitim postupanjima i neizvršavanjem zadataka nanose nemjerljivu štetu izbornom procesu u BiH”, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada