Državni Dom naroda BiH danas o manjim cijenama goriva i jeftinijim namirnicama

Predloženo je da akcize na gorivo u BiH budu ukinute na period od šest mjeseci, a osnovne životne namirnice dobiju nultu stopu PDV-a.

Zakon o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost predviđa uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice u BiH, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu (Armin Durgut / PIXSELL)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, što bi trebalo dovesti do manjih cijena goriva u zemlji, kao i nekih osnovnih životnih namirnica.

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Predstavnički dom je, kako podsjeća Fena, u martu ove godine usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Manje cijene goriva i hrana bez PDV-a

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Izvor: Agencije