SAD poručio Kosovu da je ‘razočaran i zabrinut’ odlukom o preregistraciji

Ambasada SAD-a u Beogradu objavila je saopćenje State Departmenta o odluci Vlade Kosova koja je odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produži rok za primjenu odluke o registarskim tablicama.

Američka vlada smatra da bi Priština i Beograd morali "hitno i efikasno raditi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmjerenog na međusobno priznanje" Foto: AP

Sjedinjene Američke Države razočarane su i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produži rok za primjenu odluke o registarskim tablicama, objavila je Ambasada SAD-a u Beogradu, pozivajući se na saopćenje State Departmenta.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da po fazama primjenjuje svoju odluku o preregistraciji pločica izdanih u Srbiji, uprkos zahtjevima iz EU i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica sa RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih deset mjeseci, javio je portal KoSSev.

U saopćenju State Departmenta koje je Ambasada SAD-a objavila na Twitteru istaknuto je da Kosovo ima pravo primijeniti režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa, ali je produženje roka “u interesu da se postigne napredak u dijalogu oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije”.

Američka vlada smatra da bi Priština i Beograd morali “hitno i efikasno raditi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmjerenog na međusobno priznanje”.

Važno je da obje strane smanje zapaljivu retoriku i poduzmu konkretne akcije da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regije, poručila je američka vlada.

Rok za preregistraciju

Vlada Kosova je 29. juna donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. augusta, što je izazvao napetosti na sjeveru Kosova većinski naseljenom Srbima.

Poslije protesta Srba i blokada graničnih prelaza kosovska vlada je odredila 31. oktobar kao novi rok, a u četvrtak su kosovski Srbi poručili da će blokirati ceste ako se to dogodi.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Beslimi rekao je u petak navečer da se odluka o preregistraciji odgađa do 21. januara 2023, a da se nada da će do 21. aprila biti krajnji rok do kojeg se neće provoditi sankcije protiv onih koji odbiju preregistrirati svoja vozila.

On je u video javljanju na Beogradskoj sigurnosnoj konferenciji, rekao da se nada da će taj proces do isteka roka za postizanje dogovora Beograda i Prištine, “biti završen bez ijednog incidenta”, a da kosovska strana neće odmah početi sa hitnim mjerama.

Ambasador SAD-a u Beogradu Christopher Hill naglasio je da razočaran činjenicom da se, u uvjetima rata u Ukrajini i svjetske krize u hrani i energiji, priča o registarskim pločicama na Kosovu.

Izvor: Agencije