Iz bolnice u BiH pobjegao osuđeni za ratne zločine

Miodrag Mitrašinović je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u BiH.

Mitrašinović i drugi pripadnici vojske bosanskih Srba su 1993. godine oteli 20 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz voza koji je prometovao između Beograda i Bara, mučili ih a potom ubili (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina traga za bivšim pripadnikom vojske bosanskih Srba Miodragom Mitrašinovićem osuđenom zbog ratnih zločina koji je pred zatvorskom kaznom pobjegao iz bolnice.

Mitrašinović je zajedno s još sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba u petak osuđen na 13 godina zatvora jer je proglašen odgovornim za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti na području Višegrada 1993. godine.

Uoči izricanja presude policija je po nalogu suda pritvorila ostale optuženike kojima je suđenje trajalo od 2019. kako bi se spriječio njihov bijeg u Srbiju, no ne i Mitrašinovića koji je bio u bolnici u Foči gdje se javio ljekarima zbog navodnih želučanih tegoba.

Kada su ga pripadnici policije u ponedjeljak pokušali privesti nisu ga našli ni u bolnici niti na kućnoj adresi u Višegradu, izvijestila je Hina, koja je poziva na loklane medije.

O njegovom bijegu upoznate su sve policijske agencije u BiH i sada se utvrđuje ko mu je pomogao pomoći.

Zloupotreba dvojnog državljanstva

Mitrašinović je tek jedan u nizu osumnjičenih ili osuđenih bivših pripadnika vojske ili policije bosanskih Srba koji su u strahu od procesuiranja zbog ratnih zločina u BiH pobjegli u Srbiju, zloupotrebljavajući institut dvojnog državljanstva.

Srbija kao ni Hrvatska ne izručuju BiH svoje državljane koji su u toj zemlji optuženi za ratne zločine.

Mitrašinović je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u BiH.

On i drugi pripadnici vojske bosanskih Srba su 1993. godine oteli 20 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz voza koji je prometovao između Beograda i Bara.

Nakon zatvaranja su ih zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela pobacali u rijeku Drinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada