Protesti ispred OHR-a u Sarajevu

Više stotina građana na protestima traži da Visoki predstavnik Christian Schmidt povuče odluku o izmjenama izbornog zakona.

Nekoliko stotina građana na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu (Anadolija)

Ispred Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Sarajevu traju protesti u organizaciji neformalne grupe građana, a razlog je izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, javlja agencija Anadolija.

Poruka više stotina građana na protestima je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”, a zahtijevaju i da visoki predstavnik primi građane i organizatore na sastanak.

Organizatori su na društvenim mrežama Schmidtu poručili da postoji mehanizam za njegovu smjenu.

“Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu”, poručili su Schmidtu organizatori.

Schmidt odbacio kritike

Visoki predstavnik ranije je u ponedjeljak odbacio kritike bošnjačkih i građanskih stranaka zbog nametanja izmjena izbornog zakona i ustava Federacije BiH u izbornoj noći 2. oktobra, potvrdivši kako će nastaviti djelovati sukladno mandatu kojega ima te i ubuduće donositi odluke važne za obične ljude.

Protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu u organizaciji neformalne grupe građana (Anadolija)

Svojim je izmjenama uveo novi način popunjavanja Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji garantuje da će većinu kluba Hrvata u tom tijelu činiti zastupnici iz kantona s hrvatskom većinom, što kritičari vide kao dodatnu etničku podjelu zemlje i monopol Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) u tom klubu.

Dodatno ga kritiziraju jer nije osigurao provedbu pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana Bosne i Hercegovine u izbornom procesu, a iz Stranke demokratske akcije (SDA) mu prigovaraju jer nije uveo i izmjene koje bi se odnosile na Republiku Srpsku, kako bi se i tamo osigurala stvarna jednakopravnost građana i konstitutivnih naroda.

Schmidt je u ponedjeljak kazao da mu je jasno da i s tim u vezi treba nešto poduzeti ali je istaknuo kako mu je sada prioritet bio riješiti pitanje funkcioniranja Federacije BiH.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra.

Izvor: Agencije