Odluka OHR-a mijenja Ustav Federacije BiH, Dom naroda sada će imati 80 delegata

Za sudbinu Bosne i Hercegovine ključno je da više ne bude blokada, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Visoki predstavnik nenajavljeno je nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (Fena)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u nedjelju je nenajavljeno nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda Parlamenta entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i način donošenja odluka.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine predmet je spora između dvije vladajuće stranke – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, koja traži izmjene Izbornog zakona po modelu takozvanog legitimnog predstavljanja, što bi dalo veća prava etničkim narodima, dok njihovi koalicioni partneri iz Stranke demokratske akcije (SDA), kao i neke lijeve stranke, u tome vide dodatnu etničku podjelu zemlje.

Zbog tog prijepora nije bilo moguće formirati entitetsku vladu u Federaciji Bosne i Hercegovine još od izbora 2018. godine.

Više delegata u Domu naroda federalnog Parlamenta

“Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada. Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine”, piše u izjavi visokog predstavnika objavljenoj u večernjim satima na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR).

Dodaje da ta odluka ne utječe na provedbu rezultata općih izbora održanih u nedjelju.

Detalji izmjena potvrđene su na stranici OHR-a.

Po njima, ubuduće će se federalni Dom naroda sastojati od tri kluba konstitutivnih naroda, koji će umjesto, dosadašnjih 17, činiti po 23 zastupnika, dok će klub zastupnika nacionalnih manjina, umjesto sedam, ubuduće činiti 11 zastupnika.

Sada prvi put osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Schmidt: Ovo nije i ne može biti široka reforma

Uz to će ubuduće kvalificiranu većinu za predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine činiti 11, umjesto dosadašnjih šest zastupnika iz nacionalnih klubova, a na taj se način daje prednost zastupnicima koji u klubu Hrvata dolaze iz dijelova Bosne i Hercegovine s hrvatskom većinom, prenosi Hina.

Ukoliko prijedlog 11 zastupnika ne bi bio prihvaćen, tada bi se kvalificirana većina predlagatelja smanjila na sedam, pa na četiri zastupnika.

“Ovo nije i ne može biti široka reforma Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine], koju tek treba provesti”, naveo je Schmidt, dodajući kako ostaje spreman u tom i lično sudjelovati u predstojećem razdoblju.

Izvor: Al Jazeera i agencije