Milanović protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik ne podržava obuku ‘ratne žive sile’ na hrvatskom tlu, jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što je potrebno.

Milanović je rekao da nije upoznat s idejom evropskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Evropi (EPA)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije upoznat s idejom da se u Evropi obučavaju ukrajinski vojnici, ali načelno ne podržava obuku “ratne žive sile” na hrvatskom tlu, jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što je potrebno.

U izjavi novinarima rekao je da nije upoznat s idejom evropskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Evropi, ali je “ne podržava”, prenosi Hina.

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to”, rekao je.

Ako bi Ministarstvo odbrane Hrvatske bilo saglasno s takvom idejom Milanović im unaprijed kaže: “Ne idimo u to.”

“Kao vrhovni zapovjednik (OS RH) to neću odobriti”, poručio je.

‘NATO sto posto uključen u rat’

Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, naprimjer “politički paraderi”.

Kazao je da strani polaznici stalno dolaze u Hrvatsku na obuku, “ali obučavanje ratne žive sile za rat u trećoj državi je nešto o čemu treba dobro razmisliti”.

Kad je riječ o doniranju sredstava o tome odlučuje vlada i predsjednik podržava doniranje “tehničko-materijalnih sredstava samo ako ćemo dobiti zamjenska sredstva”.

“Lišavanje krvotoka hrvatske obrane… to ne mogu dopustiti”, jer “hrvatska obrana je na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a onda sve treće”, rekao je.

Milanović je pohvalio hrabrost ukrajinske vojske, koja nije članica NATO-a, ali koju NATO i neke članice NATO-a podržavaju.

“Obučavaju, financiraju, opskrbljuju… Dakle, NATO je faktor sto posto uključen u rat u Ukrajini. To je činjenica.”

Protiv toga neće govoriti ništa, ali ako to uključuje dalji hrvatski angažman protiv toga će biti, poručio je.

Izvor: Agencije