Nehammer: Preporuka EK prekretnica za BiH i EU

“Mi smo graditelji mostova za zemlje Zapadnog Balkana, i u evropskim tijelima smo se za približavanje regije Evropskoj uniji uvijek snažno borili.”

Nehammer je čestitao vlastima i građanima Bosne i Hercegovine (EPA)

Austrijski kancelar Karl Nehammer ocijenio je da je preporuka Evropske komisije da se BiH da status kandidata za članstvo u EU prekretnica za tu zemlju, ali i cijelu Uniju.

“Austrija je uvijek imala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu. Mi smo graditelji mostova za zemlje Zapadnog Balkana, i u evropskim tijelima smo se za približavanje regije Evropskoj uniji uvijek snažno borili. Predloženi status kandidata za članstvo BiH u EU na osnovu modela Ukrajine u izvještaju Komisije je veliki uspjeh za nas”, istakao je Nehammer u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je čestitao vlastima i građanima Bosne i Hercegovine, dodajući da je to prekretnica za tu zemlju, ali i cijelu EU.

Evropska perspektiva za zemlje regije

Podsjetio je da je na posljednjem zasjedanju Vijeća EU u junu naglasio da je svim zemljama Zapadnog Balkana potrebna uredna evropska pristupna perspektiva, kao i ekonomska, politička i društvena veza sa EU.

„Zapadni Balkan je naročito sada, u vreme krize i nakon napada Rusije na Ukrajinu, veoma bitan faktor za sigurnost i stabilnost našeg kontinenta. Naši bliski ljudski odnosi to pokazuju, zatim jaka privredna povezanost koja i u Austriji obezbeđuje desetine hiljada radnih mesta, kao i sigurnosna politička saradnja i zajednička borba protiv ilegalne migracije”, istakao je on.

Izvor: Agencije