Stoltenberg: Svima je u interesu da se u BiH obnovi misija EUFOR-a

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da misija ‘Althea’ u Bosni i Hercegovini, uz podršku Alijanse, pomaže u rješavanju izazova s kojima se ta država suočava.

Jens Stoltenberg je ocijenio da NATO pažljivo prati situaciju u regiji Zapadnog Balkana (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da misija vojne misije Evropske unije EUFOR-a (“Althea”) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Alijanse, pomaže u rješavanju izazova s kojima se ta država suočava.

“Jedino što ću reći je da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi, jer prisustvo EU-a tamo, uz podršku NATO-a, pomaže u rješavanju izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava”, kazao je on u Briselu, prenosi Beta.

Dodao je da “neće špekulirati da li će mandat za operaciju EUFOR-a biti obnovljen ili ne”, ističući da bi smanjenjem međunarodnog prisustvo Altheae ili NATO-a u Bosni i Hercegovini “samo otežali tešku situaciju”.

Upitno produženje mandata

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je sada neizvjesno da li će mandat EUFOR-a, koji ističe krajem godine, biti produžen, jer to zavisi od toga da li će Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podržati misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je ocijenio da NATO pažljivo prati situaciju u regiji, dodavši da se u posljednjih nekoliko godina Alijansa proširila upravo na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući nedavno Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

“NATO ima historiju na Zapadnom Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna etnička rata, uključujući i rat u Bosni i Hercegovini. Još smo prisutni na Zapadnom Balkanu s misijom KFOR-a na Kosovu, kao i našom podrškom sjedištu NATO-a u Sarajevu i podrškom za operaciju EU-a ‘Althea'”, zaključio je on.

Izvor: Agencije