Sattler: Kandidatski status BiH ‘uz određena očekivanja’

Trenutno smo u ratnom stanju i važno je jedinstvo na evropskom kontinentu, rekao je voditelj Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

U Briselu je predstavljen Paket proširenja za 2022, a zatim je Johann Sattler [lijevo] primjerke tog dokumenta u Sarajevu predao predsjedatelju Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću te potom i predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji [desno] (Armin Durgut / PIXSELL)

Voditelj Delegacije Evropske unije u Sarajevu Johann Sattler kazao je u srijedu kako preporuka Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status predstavlja jasnu poruku da je toj zemlji otvorena evropska perspektiva.

Nakon što je ranije tokom dana u Briselu predstavljen Paket proširenja za 2022. koji je usvojila Evropska komisija, Sattler je primjerke tog dokumenta u Sarajevu predao predsjedatelju Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću te potom i predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji.

Sattler je nakon toga novinarima kazao kako je ovo važan dan za BiH jer je potvrđeno da je njeno mjesto u EU-u, no taj se cilj ne može dosegnuti bez reformi.

Pojasnio je kako je preporuka svih 27 evropskih povjerenika da se kandidatski status BiH odobri bez dodatnih uvjetovanja ali “uz određena očekivanja”, posebno na planu vladavine prava, borbe protiv korupcije i provedbe 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije usvojenog 2019. godine.

Pozvao je i na što brže formiranje novog Vijeća ministara BiH na temelju rezultata izbora provedenih 2. oktobra.

“Preporuka jest odraz postojećih geopolitičkih prilika. Trenutno smo u ratnom stanju i važno je jedinstvo na evropskom kontinentu”, kazao je Sattler potvrdivši indirektno kako je ruska agresija na Ukrajinu potaknula fleksibilniji pristup Evropske komisije pitanju proširenja Unije.

‘Politička odluka’

Tegeltija je pak ustvrdio kako je BiH zapravo već ispunila cijeli niz uvjeta pa je kandidatski status očekivao još prije godinu dana a vjeruje kako je ta odluka donesena tek sad samo na temelju političkih kriterija.

Njegov stranački šef i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poznat po, kakko navodi Hina, euroskepticizmu i promoviranju bliskih veza s Rusijom, također se pridružio ocjenama kako je preporuka za dodjelu kandidatskog statusa za BiH dobra vijest. U komentaru na Twitteru zahvalio se na zalaganju povjerenicima Josepu Borrellu i Oliveru Varhelyiju ali je istodobno kritikovao Delegaciju EU u BiH te visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Vjerujem da je ovo i kraj međunarodnog intervencionizma u BiH. Smatram da je kandidatski status povezan s ukidanjem i funkcije visokog predstavnika, koji je svakako nelegalan”, napisao je Dodik.

Schmidt se očitovao posebnom izjavom u kojoj je pozdravio preporuku Evropske komisije ističući kako je takva odluka posebno važna sada kada svjedočimo kršenju međunarodnog prava a suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država se dovodi u pitanje ili ugrožava.

“Na liderima i institucijama BiH ostaje odgovornost da urade svoj dio posla. Ključni je prioritet brza implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti kako bi parlamenti i druge nadležne institucije mogli odlučno krenuti s ispunjavanjem uvjeta za neometan nastavak puta BiH ka punoj integraciji u EU”, poručio je Schmidt.

Paket proširenja u odnosu na BiH predviđa dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU uz potrebu provedbe ranije definiranih reformi a precizno je navedena potreba usvajanja novih zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te o sukobu interesa. Ta dva zakona su uz onaj o javnim nabavkama predstavljali “mini uvjet” za dodjelu kandidatskog statusa no vlasti u BiH ni to nisu uspjele realizirati u proteklom četverogodišnjem mandatu.

Izvor: Agencije