SAD i EU pozivaju građane BiH da izađu na sutrašnje izbore

Ambasadori SAD-a i EU ističu kako je u BiH previše problema koji se ne mogu riješiti bez nove vlasti odlučne provoditi reforme.

"Sutra imate važnu priliku da se čuje vaš glas o budućnosti koju želite za sebe, svoju djecu i unuke. Pozivam vas da izađete i glasate", rekao je u video poruci američki ambasador Michael Murphy (Armin Durgut / PIXSELL)

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvali su građane te zemlje da iskoriste svoje glasačko pravo i učestvuju na nedjeljnim Općim izborima ističući kako je u toj zemlji previše problema koji se ne mogu riješiti bez nove vlasti odlučne provoditi reforme, prenosi Hina.

“Sutra imate važnu priliku da se čuje vaš glas o budućnosti koju želite za sebe, svoju djecu i unuke. Pozivam vas da izađete i glasate”, rekao je u video poruci američki ambasador Michael Murphy.

Dodao je kako razumije da građani BiH osjećaju ljutnju ili razočarenje stanjem u zemlji a najbolji način da to učine jeste da na izborima jasno kažu što misle o političarima i njihovom djelovanju u proteklom razdoblju.

“Ako ne smatrate da su vaši izabrani predstavnici služili dobro protekle četiri godine, onda ih smijenite, izaberite nekog novog”, rekao je Murphy sugerišući kako su zemlji potrebne promjene da bi izašla iz najdublje krize još od popisivanja Dejtonskog sporazuma.

I šef Delefacije Evropske unije u BiH Johan Sattler posebnom je izjavom pozvao birače u BiH da u nedjelju u što većem broju iskoriste svoje glasačko pravo.

Sattler: Ako mrzite trenutne političke igre, to je razlog više da glasate

Rekao je kako je svima jasno da u BiH ima puno toga čime su građani nezadovoljni i šta treba odbaciti u političkim procesima a jedini način da se to učini je glasanjem a ne okretanjem leđa.

Ocijenio je kako se previše političkih rasprava fokusira na identitet i navodne razlike a to nisu pitanja koja mogu poboljšati svakodnevni život. Dodao je kako je postojeći politički sistem učinio vrlo malo da unaprijedi interese građana, da pokaže da ima sluha za njihove težnje i da ponudi viziju za budućnost

“Ako mrzite trenutne političke igre, to je razlog više da glasate 2. oktobra”, poručio je Sattler građanima BiH od kojih je na posljednjim izborima prije četiri godine svoje glasačko pravo iskoristilo tek nešto više od 54 posto.

Na Općim izborima u nedjelju nešto više od 3,3 miliona registrovanih glasača izabrat će 518 novih zvaničnika u tijelima vlasti na različitim nivoima od Predsjedništva BiH do skupština kantona u Federaciji BiH.

Za te pozicije natječe se više od 7200 kandidata a pravo sudjelovanja ima čak 90 političkih stranaka te 17 nezavisnih kandidata.

Izvor: Agencije